Aktier: Blytung start på september i USA

De amerikanske aktier fik en dårlig start på september. Aktierne faldt som en sten fra morgenstunden efter massive kursfald i først Asien og derefter i Europa.

Igen var det svage økonomiske data fra Kina, som blev katalysator for kursfaldene globalt. De kinesiske PMI-tal viste igen en faldende tendens både for fremstillingssektoren og for servicesektoren.

Onsdag morgen ser det lidt bedre ud for de amerikanske aktier, idet de amerikanske aktiefutures ved 4.30-tiden onsdag morgen ligger med stigninger på 0,9 pct. Det er efter et stort fald i de kinesiske aktier i den tidlige handel, der senere blev vendt til en mere neutral markedsudvikling.

S&P 500-indekset lukkede tirsdag med et minus på 3,0 pct. til 1913,85. De tunge aktier i Dow Jones faldt 2,8 pct. til 16.058,35, mens teknologiaktierne i Nasdaq-indekset droppede 2,9 pct. til 4636,10.

Omsætningen lå igen over det normale med 1,1 mia. aktier på New York Stock Exchange, mens Nasdaq-børsen omsatte omkring det dobbelte.

- Problemet er, at samtidig med at Kina er katalysator for en nedtur, ser vi også en svag udvikling i de fundamentale forhold. En del af virksomhedernes indtjening blev reduceret i andet kvartal på grund af Kina, og siden er det kun blevet værre. Investorerne er ved at miste tilliden, og det er ikke bare på aktiemarkedet, men også i dataene, at hele situationen viser nedgang, siger strateg Matt Maley fra Miller Tabak & Co i New York til Bloomberg News.

Fra nøgletalsfronten var der svage tal for de amerikanske indkøbschefers indeks over aktiviteten i fremstillingsindustrien, ISM.

Indekset faldt til 51,1 fra 52,7 måneden før og mod konsensus blandt økonomerne på 52,5.

Prisindekset faldt samtidig som ventet til 39,0 fra 44,0 i juli.

Til gengæld var de amerikanske anlægsinvesteringer i juli med 0,7 pct. lidt højere end ventet, da der var ventet en stigning på 0,6 pct. blandt økonomerne.

Sektormæssigt var olierelaterede aktier igen i fokus, men hvor det mandag var på grund af kraftige stigninger i oliepriserne, var det tirsdag efter lige så voldsomme prisfald i oliemarkedet, der satte mandagens spektakulære come-back til vægs.

Det ramte blandt andet Exxon Mobil, der endte med et fald på 4,2 pct., mens Chevron faldt 3,5 pct.

Endnu værre gik det for filmstreamingselskabet Netflix, som tilhørte den absolutte del af S&P indekset. Fagbladet Variety skrev, at Apple har planer om at blande sig i streaming-segmentet, og det kan resultere i prispres. Netflix styrtdykkede 7,9 pct.

It-branchekollegerne Facebook, Amazon.com, Apple og Google faldt alle mere end 2,4 pct.

Også de finans-relaterede aktier havde en dårlig dag. Goldman Sachs faldt 3,4 pct. og JP Morgan Chase droppede 4,1 pct.

Detailkæden Dollar Tree kom med skuffende salgsmeldinger i regnskabet for andet kvartal. Også selskabets forventede årsomsætning blev reduceret, og det blev straffet ekstra hårdt i det i forvejen negative marked. Aktien faldt 8,7 pct.