Aktier: Blødere import-restriktioner gav stigninger

De amerikanske aktier lukkede med stigninger torsdag, hvor præsident Donald Trump syntes at opbløde holdningen til importtakster og dermed lettede frygten for en handelskrig.

De amerikanske aktier lukkede med stigninger torsdag, hvor præsident Donald Trump syntes at opbløde holdningen til importtakster og dermed lettede frygten for en handelskrig. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRYAN R. SMITH

Trump annoncerede godt nok importafgifter på stål og aluminium torsdag, men lod samtidig forstå, at Canada og Mexico vil blive fritaget, samt at andre lande kan blive undtaget, men detaljerne om hvem, hvornår og hvordan var få.

Torsdag lukkede S&P 500-indekset med en gevinst på 0,5 pct. til 2738,97. Dow Jones-indekset sluttede med et plus på 0,4 pct. til 24.895,21, mens Nasdaq endte med en stigning på 0,4 pct. til 7427,95.

Omsætningen var på 6,4 mia. aktier og dermed et stykke under det 20-dages glidende gennemsnit på 7,7 mia. aktier.

Fredag morgen er det slut med de positive tendenser. De amerikanske futures ligger med fald på 0,1 pct.

Den amerikanske importtold synes ikke helt så drastisk, som først antaget.

»Det er noget, der svier lidt mindre, end hvad retorikken lagde op til i sidste uge. Det er et blødere udspil, end den oprindelige "himlen falder ned-reaktion" i sidste uge, da det lød som om, det ville ramme over hele linjen uden undtagelse, og alle bare skulle hamres på plads,« siger investeringschef Chuck Carlson fra Horizon Investment Services i Indiana til Reuters.

Inden meldingen fra Det Hvide Hus zig-zag'ede aktierne frem og tilbage tæt omkring nulpunktet grundet investorernes usikkerhed over Trumps tiltag. Men det var ikke alle, der fik glæde af de blødere handelsnyheder.

Century Aluminum faldt 7,5 pct., og US Steel Corp droppede 2,9 pct., mens AK Steel lukkede 4 pct. lavere.

Og trods den knap så omfattende protektionisme, lurer bekymringerne fortsat omkring, hvordan Trumps politik vil påvirke den globale handel.

»Han trak lidt i land, men der er stadig importtakster, og vi går stadig i den forkerte retning set ud fra et politisk synspunkt hos en markedsorienteret globalist. Jeg bliver ikke overrasket, hvis han lancerer forskellige takster på andre ting,« siger chefstrateg Michael O'Rourke fra JonesTrading i Connecticut til Reuters.

S&P UDPRÆGET POSITIVT

Der var gevinster i 10 af de 11 undergrupper i S&P 500 torsdag.

Bedst gik det dagligvarebranchen med en stigning på 0,9 pct. efterfulgt af forsyningsselskaberne og sundhedssektoren, der begge steg knap 0,7 pct.

Eneste negative segment var energisektoren, der blev trukket 0,1 pct. ned af faldende oliepriser.

Express Scripts, der er USA's største formidler af receptpligtig medicin til sundheds- og forsikringssystemet, steg 8,6 pct. efter et bud fra forsikringsselskabet Cigna på 67 mia. dollar. Buddet svarer til en præmie på 31 pct. i forhold til aktiekursen onsdag. Cigna faldt samtidig 11,5 pct.

Lastvognsproducenten Navistar hævede forventningerne for omsætning og resultat samt lastvognsmarkedsleverancer i 2018. Desuden var den underliggende indtjening i selskabets første kvartal bedre end forventet. Aktien steg godt 3 pct.

Modsat faldt dagligvarekæden Kroger 12,4 pct., da selskabets forventninger til hele året ikke kunne leve op til analytikernes forventninger.