Aktier: Blød centralbank sørger for bred optur

Der er lagt op til bredt funderede stigninger, når det danske aktiemarked åbner torsdag. Den amerikanske centralbank diskede onsdag aften op med bløde udmeldinger om renteudsigterne og tog to renteforhøjelser af bordet, således at finansmarkederne nu er stillet blot to renteforhøjelser i udsigt i år mod tidligere fire. Samtidig blev renten som ventet fastholdt.

På Wall Street udløste rentemeddelelsen stigninger i en lang række sektorer - dog ikke banksektoren, der har sværere ved at tjene penge i et lavrentemiljø. Fold sammen
Læs mere
Foto: STAN HONDA

På Wall Street udløste rentemeddelelsen stigninger i en lang række sektorer - dog ikke banksektoren, der har sværere ved at tjene penge i et lavrentemiljø.

Der var dog ikke tale om jubelscener. Det toneangivende S&P 500-indeks sluttede 0,6 pct. højere efter at have ligget stort set uændret ved dansk børslukketid. Fremgangen er også smittet af i Asien, og i Tyskland indikerer DAX-futuren torsdag morgen en positiv åbning på 0,8 pct.

- Jeg tror, at stigningerne bliver bredt funderet, siger senioraktierådgiver i Nordea, Jesper Bamberger, til Ritzau Finans.

Han venter, at nogle af de danske aktier, der vil gå forrest, bliver selskaber som Vestas, A.P. Møller-Mærsk, FLSmidth og Genmab, som ofte har vist sig særligt følsomme over for stemningsudsving i markedet.

Af særlig relevans for Mærsk er olieprisen desuden steget omkring 1 pct. efter dansk børslukketid onsdag til 40,53 dollar per tønde målt på Brent-olien. En række olieproducerende lande satte onsdag hinanden i stævne i Doha den 17. april for at genoptage forhandlinger om at fastfryse produktionen.

For FLSmidth er der ikke meget opløftende at hente i torsdagens regnskab fra cementgiganten Lafargeholcim.

- Overordnet set reflekterer regnskabet det billede af økonomien, som vi ser rundt i verden. De lægger op til, at der skal effektiviseres på nogle af de markeder, som har det sværest, siger aktieanalysechef i Sydbank, Jacob Pedersen.

Onsdagens bundfald, Carlsberg, kan igen få opmærksomhed efter nedturen i kølvandet af offentliggørelsen af bryggeriets strategi. Skuffelsen skyldtes især, at bryggeriet kun leverede få håndfaste finansielle mål.

- Forventningerne i markedet var ikke høje, men Carlsberg levede alligevel ikke op til dem. Der var tilsyneladende nogle, der havde håbet, at de ville være lidt mere konkrete, siger Jesper Bamberger.

Carlsberg, der faldt med 3,2 pct. til 592,50 kr., har som den vigtigste prioritet at styrke kerneforretningen, positionere sig i forhold til vækst samt at skabe en vinderkultur og værdi til aktionærerne.

Fra børshusene er der kommet nyt om William Demant. Finanshuset Nomura indleder sin dækning af aktien med ”køb” og et kursmål på 730 kr., skriver Bloomberg News. Onsdag faldt høreapparatkoncernens aktie med 0,5 pct. til 635,50 kr.

Porebetonproducenten H+H International kan blive sat i bevægelse af sit årsregnskab. Både toplinjen og driftsresultatet ventes at stige i 2016, hvor der ventes en organisk vækst i omsætningen på 3 til 4 pct., samt et driftsresultat før af- og nedskrivninger samt særlige poster (EBITDA) på 190 til 210 mio. kr.

I 2015 omsatte H+H for 1621 mio. kr. og leverede et driftsoverskud på 182 mio. kr. før særlige poster. Aktien sluttede onsdag uændret i 76,50 kr.
Der kommer torsdag tillige regnskaber fra Sanistål, Columbus, Egetæpper og Harboes.

Zealand Pharma, der gjorde årsstatus onsdag, kan glæde sig over, at Handelsbanken hæver sit kursmål for aktien til 121 kr. fra 99 kr., selv om anbefalingen fastholdes ved "reducér". Onsdagens slutkurs på Zealand-aktien var 117 kr.