Aktier: Blandet udvikling med fokus på dollar og Kina-nytår

De asiatiske aktiemarkeder ligger blandet fredag morgen, hvor den fortsatte svækkelse af den amerikanske dollar sender Tokyo-børsen ned, mens de kinesiske markeder er ved at lukke ned op til den ugelange fejring af det kinesiske nytår.

- Det er stadig alt for tidligt at sige, om vi har set bunden. Den nervøsitet, vi har set på de globale markeder vedrørende styrken af den amerikanske dollar, lægget et nedadgående pres på olie og aktier. Med en dollar, som synes at have toppet, kan den negative dynamik være blevet brudt. En svagere dollar betyder dog en stærkere yen, og det gør livet vanskeligere for det japanske aktiemarked, siger investeringschef Shane Oliver AMP Capital Investors i Sydney ifølge Bloomberg News.

På børsen i Tokyo er effekten af den igangværende internationale svækkelse af dollar tydelig blandt de store eksportører. Det toneangivende Nikkei 225 indeks falder 2,1 pct., og det bredere Topix-indeks dropper 2,2 pct.

På de kinesiske børser på såvel fastlandet som i Hongkong og Taiwan er aktiviteten aftagende op til det kinesiske nytår.

- Handlen er yderst let, da de fleste private investorer i Kina forlader byerne, og tager til deres hjembyer i helligdagene, siger chefhandler William Wong fra Shenwan Hongyuan Group Co i Hongkong ifølge Bloomberg News.

De tilbageværende investorer foretrækker at holde sig på sidelinjen, og Shanghai Composite stiger 0,1 pct., mens CSI 300-indekset viger 0,2 pct. Hongkongs Hang Seng-indeks ligger samtidig med et plus på 0,7 pct.

Blandt de andre markeder er der stigninger i det sydkoreanske Kospi-indeks på 0,2 pct., og i Singapores Straits Times-indeks på 1,9 pct., mens Sydneys ASX-indekset lukker med et minus på 0,1 pct.

De amerikanske aktiefutures ligger ved sekstiden med små fald på under 0,1 pct.

TABEL

#

Indeks Udvikling (%)

--------------------------------------

Nikkei 225 -2,1

Topix -2,2

Hongkongs Hang Seng 0,7

China Shanghai Composite 0,1

China CSI 300 -0,2

Taiwan Taiex N/A

Sydkoreas Kospi 0,2

Indiens BSE Sensex 0,8

Singapores STI 1,9

Sydney ASX 200 -0,1

--------------------------------------

#

Indeksværdi klokken 06.45.

/ritzau/FINANS

 

Flemming Kruhøffer +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk