Aktier: Blandet kvartal afsluttet med kursfald

De amerikanske aktieinvestorer sluttede første kvartal af med kursfald.

Læs mere
Fold sammen

Kvartalet har budt på store udsving, og retningen er da heller ikke retlinet for de tre store indeks. S&P er steget 0,4 pct. i årets første tre måneder, mens Dow Jones-aktierne er faldet 0,3 pct.

Bedst har Nasdaq-papirerne klaret sig. Hele 3,5 pct. har aktierne givet retur til investorerne, selvom det ikke lykkedes at nå den 15 år gamle indeksrekord, da markedet mistede pusten et mulehår fra målstregen.

- Det har været et meget blandet kvartal, og vi har haft et retningsløst marked. Markedet ser ud til at blive hængende på grund af en flok ubekendte. Vækstprognoserne og indtjeningsestimaterne er virkelig blevet nedjusteret på grund af dollaren og olieprisfaldene, og markedet kæmper for at få momentum til at nå nye højder, siger chefstrateg David Lafferty fra Natixis Global Asset Management i Boston til Bloomberg News.

Så sent som i januar forudsagde analytikerne en stigning i virksomhedernes indtjening i første kvartal på 0,3 pct., men de spår nu - for første gang siden 2009 - faldende resultater på 0,3 pct. for virksomhederne i S&P 500 ifølge Bloomberg.

Fra nøgletalsfronten var den amerikanske forbrugertillid overraskende positiv i marts. Indikatoren steg til 101,3 fra 98,8 måneden før. Analytikerne havde ventet et indeks på 96,4.

Til gengæld skuffede indkøbschefernes forventningsindeks i Chicago-regionen, Chicago PMI. Indekset i marts lå på 46,3, hvor markedet havde ventet en stigning til indeks 51,7.

Tirsdag endte med et fald i S&P 500-indekset på 0,9 pct., som sendte indekset ned i 2067,89. De tunge aktier i Dow Jones lukkede med et minus på godt 1,1 pct. i 17.776,12, mens Nasdaq-indekset lukkede med et fald på 0,9 pct. til 4900,89.

Omsætningen var helt på det normale niveau på New York Stock Exchange, hvor 750 mia. aktier tirsdag skiftede hænder. Aktiviteten på Nasdaq-børsen var også normal med 1,8 mia. aktier i omsætning.

Onsdag morgen ser det dog knap så godt ud, idet de amerikanske aktiefutures ligger med markante negative undertoner. S&P-futuren falder 0,9 pct. i Asien, hvilket sker oven på svage kinesiske PMI-tal.

Tirsdagens marked var præget af faldende oliepris og endnu en udtalelse fra strammerfløjen i Federal Reserves pengepolitiske komite, da chefen for Federal Reserve i Richmond, Jeffrey Lacker, slog til lyd for den første renteforhøjelse allerede på junirentemødet.

Det fik dog ingen effekt i rentemarkedet, hvor den toneangivende tiårige rente faldt 2 basispoint til 1,93 pct., mens aktiemarkedet tog Fed-chefens udtalelse lidt mere alvorligt.

Energiselskaber som Schlumberger og Chevron trak henholdsvis 1,2 pct. og 1,8 pct. ned, og Exxonmobil faldt 0,7 pct.

I S&P 500 var det dog sundhedssektoren, der udviklede sig svagest tæt fulgt af industrivirksomhederne. Alle ti sektorer faldt.

Teknologigiganten IBM har til hensigt at investere 3 mia. dollar i en ny aktivitet, der skal hjælpe kunderne til at indsamle og analysere data fra smartphones og andre enheder udstyret med sensorer. IBM faldt 1,3 pct.

/ritzau/FINANS