Aktier: Blandet afslutning på forrygende første halvår

De amerikanske aktier lukkede første halvår uden entydig retning fredag. De foregående dages tab blandt især it-aktierne fortsatte i stærkt reduceret tempo, mens de tunge industrivirksomheder og de mange forbrugsrelaterede koncerner gjorde det ganske godt.

Foto: Iris. Fold sammen
Læs mere

Teknologiakternes nedtur har skåret knap 2 pct. af Nasdaq-indekset over den seneste uge, men alligevel er indekset det suverænt bedst præsterende i første halvår, hvor investorerne har fået godt 14 pct. i afkast på indeksniveau siden nytår.

Dermed er der langt ned til S&P 500-indekset, der har kastet 8,2 pct. af sig, mens Dow Jones-papirerne har forrentet investeringerne med 8,0 pct. siden årsskiftet.

Fredag sluttede S&P 500-indekset med en gevinst på 0,2 pct. i 2423,41. Det tunge Dow Jones-indeks steg knap 0,3 pct. til 21.349,63, mens Nasdaq-indekset dykkede lidt under 0,1 pct. til indeksværdien 6140,42.

Det blandede billede afspejles også i junis udvikling. I månedens løb er Dow Jones-papirerne steget 0,7 pct., mens S&P 500-selskaberne samtidig er faldet 0,6 pct., og tekonologiaktierne i Nasdaq-indekset er droppet hele 2,6 pct.

»Når man ser på nogle af de aktier, der har haft det særligt godt, er det nogle af de mere økonomisk følsomme. I en tid, hvor det ser ud som om, der stadig er en hel del tvivlere, når det gælder økonomien og BNP-væksten, overrasker det sandsynligvis markedet, hver gang disse aktier viser deres styrke,« siger chefinvestor Chuck Carlson fra Horizon Investment Services i Indiana til Reuters.

BLANDEDE ØKONOMISKE DATA

Der var blandede data fra økonomisk side fredag.

Den amerikanske centralbanks foretrukne inflationsmål, kerneinflationsindikatoren PCE Core, viste som ventet en stigningstakt på 1,4 pct. på årsbasis i maj, mens priserne ligeledes som ventet steg med 0,1 pct. i forhold til måneden før.

Det overordnede inflationstal, PCE-deflatoren, viste en stigning på 1,4 pct. på årsbasis mod et ventet løft på 1,5 pct.

Privatforbruget udviklede sig også som ventet med en stigning på 0,1 pct. fra måneden før, hvor privatforbruget øgedes med 0,4 pct.

Fra indkøbschefernes aktivitetsindeks i Chicago-regionen, Chicago PMI, var der gode takter med et indeks på 65,7 for juni. Markedet havde ventet et fald til indeks 58,0 fra 59,4 i maj.

Og dagens sidste indikation kom fra forbrugertillidsindikatoren fra University of Michigan, der viste 95,1 i juni i den endelige opgørelse mod 94,5 i den foreløbige aflæsning.

»Man kan tale lige så meget om økonomien og de geopolitiske risici, som man vil, men det er indtjeningen, der driver markedet. Vi ligger fortsat tæt på de historisk højeste værdiansættelsesniveauer,« siger investeringschef Chris Bertelsen fra Aviance Capital Management i Florida over for Reuters.

Mandag morgen tager de asiatiske markeder forsigtigt fat på andet halvår. I Tokyo reagerer markedet på weekendens knusende valgnederlag til premierminister Shinzo Abe ved lokalvalget i storbyen med små stigninger.

De amerikanske futures ligger samtidig med stigninger på 0,2-0,3 pct.