Aktier: Bitter morgen i sigte efter amerikansk overraskelse

Det kommer givetvis til at blive en generelt negativ åbning for de danske aktier torsdag morgen, hvis der kigges mod udviklingen i USA og Asien efter onsdagens børslukning herhjemme.

Foto: STAN HONDA.
Læs mere
Fold sammen

På Wall Street faldt de ledende indeks, og siden har de asiatiske aktier overordnet været underdrejet i løbet af torsdagen. Det skyldes alt sammen de udmeldinger, som kom fra den amerikanske centralbank i kølvandet på det rentemøde, der blev afsluttet onsdag aftens dansk tid.

Som de fleste havde regnet med, løftede centralbanken - kendt som Federal Reserve - sin ledende rente med 25 pct.point til 0,50-0,75 pct.

- Da det var ventet, at renten ville blive sat op, så skiftede fokus lynhurtigt til signalerne om forventningerne til antallet af renteforhøjelser de kommende år - de såkaldte "dots", skriver senioranalytiker Mikael Olai Milhøj fra Danske Bank i en kommentar.

- For os er det overraskende, at den amerikanske centralbank nu signalerer tre rentestigninger til næste år mod tidligere to. Det er første gang i lang tid, at de her "dots" er blevet opjusteret, fortsætter han.

Oven på overraskelsen er aktierne altså generelt faldet i både USA og Asien, og selv om amerikanske futures peger mod marginale stigninger, så taler indeksfaldene på Wall Street efter dansk børslukning mere for, at pilen kommer til at pege ned herhjemme fra torsdagens morgenstund.

Derved kan det danske aktiemarked gå endnu en negativ dag i møde - målt på det ledende C20 Cap-indeks, som onsdag faldt 0,1 pct. til 985,92.

BANKER KAN KOMME I FOKUS

Blandt eliteaktierne kan der komme interesse om bankerne med tanke på udmeldingerne fra den amerikanske centralbank om flere forventede rentestigninger til næste år.

Derudover begynder Nordea, som onsdag faldt 1,4 pct. til 77,60 kr., at opkræve renter for firmaernes indlån, skriver Børsen.

Uden for banksektoren kan der fortsat være efterdønninger oven på tirsdagens kapitalmarkedsdag hos A.P. Møller-Mærsk, hvis B-aktie onsdag steg 3,8 pct. til 11.250 kr.

Desuden beretter flere medier, at Maersk Oil står fast på nytår som deadline for forhandlinger om rammevilkår for produktion i Nordsøen.

Blandt sidepapirerne har SAS, som steg med 1,8 pct. til 11,60 kr., ingen langsigtet fremtid uden udenlandske baser. Det siger topchefen, Rickard Gustafson, til Berlingske Business om den varslede etablering af base i London.

Torsdag kommer der regnskaber fra både projektselskabet TK Development og Harboes Bryggeri. De to aktier sluttede onsdag henholdsvis 1,8 pct. højere til 8,55 kr. og 0,4 pct. lavere til 142,50 kr.

/ritzau/FINANS