Aktier: Bilaktier trak korteste strå i kinarødt europæisk marked

Bilproducenter som Daimler og BMW var blandt taberne på et rødt europæisk aktiemarked mandag, hvor stemningen var trykket af en stor aktienedtur i Kina - kombineret med et svagt nøgletal fra samme land.

Foto: Marijan Murat. Selskabsmæssigt fik bilaktierne som gruppe de største klø. Det gjaldt blandt andre de to tyske producenter Daimler og BMW, der begge er eksponeret mod Kina. Daimler-aktien faldt 2,5 pct. til 79,80 euro, mens BMW-aktien lukkede 1,9 pct. lavere i 89,02 euro.
Læs mere
Fold sammen

Det brede fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks faldt 2,2 pct., hvilket også nogenlunde var niveauet i Tyskland og Frankrig, mens det britiske FTSE 100-indeks nøjedes med et fald på omkring 1 pct.

Baggrunden for faldene var en stor aktienedtur i Kina, hvor det toneangivende Shanghai-indeks dykkede massive 8,5 pct. Samtidig blev der fra morgenstunden offentliggjort et svagt nøgletal for den kinesiske industri.

- Hovedtemaet denne sommer er tiltagende usikkerhed omkring vækstmarkederne, Kina og hele råvarekomplekset. De europæiske markeder befinder sig i en konsolideringsfase, og det vil i hvert fald fortsætte ind i september eller oktober, siger Christian Stocker, der er strateg ved Unicredit Bank, til Bloomberg News.

Selskabsmæssigt fik bilaktierne som gruppe de største klø. Det gjaldt blandt andre de to tyske producenter Daimler og BMW, der begge er eksponeret mod Kina. Daimler-aktien faldt 2,5 pct. til 79,80 euro, mens BMW-aktien lukkede 1,9 pct. lavere i 89,02 euro.

Det var dog et par af biotekaktierne, som tog nogle af de største kurshug i mandagens handel. Det tyske biotekselskab Morphosys, der blandt andre konkurrerer med danske Genmab, overraskede analytikerne negativt med højere end ventede omkostninger. Morphosys-aktien dykkede 4,9 pct. til 70,55 euro.

Derimod var der fremgang til den hollandske elektronikkoncern Philips, som præsenterede et bedre end ventet regnskab mandag morgen.

Driftsoverskuddet justeret for ekstraordinære poster landede på 501 mio. euro, hvilket var pænt over forventningerne, idet analytikerne ifølge Bloomberg News havde ventet et plus på 415 mio. euro.

Philips-aktien steg 1,3 pct. til 24,51 euro.