Aktier: Bilaktier gearer op i håb om eksportløft

Stigningerne fik tag i de europæiske aktier mandag, da endnu en svækkelse af euro over for dollar lovede godt for virksomhedernes konkurrenceevne.

Foto: pressefoto

Euro bakkede mandag eftermiddag til bare 1,0566 dollar og nærmede sig dermed lavpunktet på 1,0496 dollar i marts, hvor den fælles valuta nåede det laveste niveau siden 2003.

På aktiebørserne gavnede svækkelsen blandt andre bilproducenterne, der ifølge Bloomberg News kan se frem til, at den svagere euro vil løfte eksporten.

BMW og Peugeot Citroën sluttede henholdsvis 1,8 og 3,4 pct. højere. Desuden steg Daimler med 2,8 pct., og Volkswagen sluttede over 5 pct. højere. Volkswagen-aktien er nu på det højeste kursniveau i to måneder og er steget næsten 20 pct. de seneste to uger som en modreaktion på de markante fald efter diesel-skandalen.

Blandt mandagens vindere var ligeledes minekoncernen Glencore, der lukkede 5,3 pct. højere. Verdens største mineselskab BHP Billiton faldt 1,3 pct., efter at selskabet i weekenden bekræftede, at Brasilien vil kræve op til 3,5 mia. pund i bøde og erstatning i forbindelse med et kollaps i en dæmning ved et brasiliansk mineprojekt. Kollapset kostede 13 mennesker livet - og flere er stadig i livsfare.

Minen drives af Samarco, som er et joint venture, hvor BHP og partneren Vale hver ejer 50 pct. af aktierne.

I Frankfurt lettede Lufthansa med 1,4 pct. Flyselskabet er efter en periode med strejke og aflyste flyvninger nået til enighed med en stor del af de ansatte om en ny overenskomst.

På indeksniveau steg Europa Stoxx 600-indekset med 0,5 pct. og nåede dermed det højeste niveau siden midten af august.