Aktier: Bilaktier bremset af kinesisk uro

Læs mere
Fold sammen

Der var mindre aktiefald i det meste af Europa, da markederne lukkede mandag eftermiddag. Særligt de store bilproducenter sad fast i bakgear og var med til at trække diverse indeks nedad.

Det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks faldt 0,5 pct., mens det tyske DAX-indeks dykkede 0,9 pct.

Gennem hele mandagens handel forholdt investorerne sig afventende forud for tirsdagens statistik for den kinesiske fremstillingssektor, PMI, der måler temperaturen i kinesiske virksomheder.

Blandt de europæiske bilproducenter, der mandag kørte i langsomt tempo, var franske Renault, der faldt 2,4 pct., mens tyske BMW og Daimler dykkede henholdsvis 0,9 pct. og 0,6 pct.

Også en række råvareselskaber med eksponering over for det kinesiske marked var hårdt ramt i mandagens handel. Nervøsiteten gik særligt hårdt ud over den finske stålproducent Outokumpu, der faldt 5,6 pct. Også Arcelormittal, der er verdens største producent af stål, faldt 4,4 pct.

- Det er en kombination af flere faktorer, der mandag rammer denne sektor: Bekymring om Kinas PMI-tal, det faktum, at den kinesiske centralbank stopper med at støtte blue-chip-aktier (toneangivende aktier, red.), og at Goldman Sachs har skåret i forventningerne til den kinesiske vækst i år, siger John Plassard, der er senioraktiehandler hos Mirabaud Securities i Geneve, til Bloomberg News.

Blandt de europæiske aktier, der klarede sig bedst i mandagens handel, var den italienske energigruppe Eni, der blev belønnet med en stigning på 1,5 pct. efter angiveligt at have opdaget et "supergigantisk" gasfelt ved Egyptens kyst.

TV: Katrine Overgaard tager pulsen på aktiemarkederne