Aktier: Beskedne amerikanske plusser efter geopolitisk spænding

De amerikanske aktiemarkeder sluttede tirsdagens handel med yderst beskedne stigninger.

Foto: SPENCER PLATT

Markedet havde ligget i minus et godt stykke af dagen, efter at et tyrkisk Nato-fly skød et russisk kampfly ned nær den syriske grænse. Men i takt med at der indløb meddelelser fra Kreml om, at den russiske præsident, Vladimir Putin, ikke vil gribe ind med militære konsekvenser af nedskydningen, slappede markedsdeltagerne lidt mere af.

S&P 500-indekset sluttede tirsdag med et plus på godt 0,1 pct. til 2089,14. De tunge aktier i Dow Jones steg 0,1 pct. til 17.812,19, mens teknologi- og biotekaktierne i Nasdaq-indekset lukkede med dagens mindste og yderst marginale stigning på et halvt point til 5102,81.

Omsætningen på New York Stock Exchange løb op i 830 mio. aktien, mens omsætningen på Nasdaq-børsen steg til 1,9 mia. aktier.

- Når den type usikkerhed rammer, styrker det USA's status som et sikkert tilflugtssted. Den amerikanske økonomi er i meget god form. Vi er temmelig positive over for aktier som følge heraf. Men der er altid støj og volatilitet ved den slags begivenheder, siger chef investeringsofficer Tom Anderson fra Boston Private Wealth til Bloomberg News.

Tirsdagens økonomiske data viste en vækst i den amerikanske økonomi som ventet på 2,1 pct. i tredje kvartal. Ved den første opgørelse lød væksten på 1,5 pct.

Til gengæld skuffede privatforbruget med en vækst på 3,0 pct., hvor der var forudset 3,2 pct. - lige som i den første offentliggørelse.

Og det lavere privatforbrug synes ikke at være en enlig svale, idet den amerikanske forbrugertillid overraskede negativt i november ved at være faldet til 90,4 fra 99,1 måneden før. Her var ventet en stigning til 99,5.

Branchespecifikt gjorde olieselskaberne det bedst efter stigende oliepriser. Gianterne Exxon og Chevron steg henholdsvis 2,0 og 1,5 pct.

Den negative side var præget af flyselskaberne og de rejserelaterede selskaber, efter at det amerikanske udenrigsministerium mandag aften udsendt en global rejse-advarsel til amerikanske statsborgere.

Det gav kursfald i United Continental og Delta Air Lines på omkring 3 pct., hvilket også var tilfældet for rederiet Royal Caribbean.

Blandt enkelt-aktierne steg suppeproducenten Campbell Soup 3,1 pct. efter en opjustering af helårsforventningerne for det kommende regnskabsår 2016.

Efter slutklokken havde lydt på New York Stock Exchange blev det sidste regnskab fra teknologiselskabet Hewlett-Packard som samlet selskab fremlagt.

Regnskabet viste en justeret indtjening per aktie på 0,93 dollar, hvor analytikernes forventninger var 0,96 dollar per aktie.

Fremover vil HP bestå af to separate børsnoterede koncerner - Hewlett-Packard Enterprise og HP Inc. Aktien i Hewlett-Packard steg 2 pct. i eftermarkedet.

Forud for åbningen var der regnskab fra juvelerkæden Tiffany. Et dårligere end ventet salg og en indtjening under forventningerne gav en nedjustering til smykkekoncernen, men aktien steg alligevel 3,6 pct.

Også Signet Jewelers leverede regnskab for tredje kvartal. Selskabet, der er den største forhandler af Pandora-smykker i USA, levede ikke op til forventningerne, og her var der kontant afregning i form af et kursfald på 4,1 pct.

De amerikanske aktiefutures ligger ved sekstiden onsdag morgen med små stigninger på under 0,1 pct.