Aktier: Beroligende tegn gav største stigninger i tre uger i USA

Onsdag blev den bedste dag på de amerikanske børser i de seneste tre uger, efter at investorerne blev beroliget omkring udsigterne for den amerikanske økonomi.

Læs mere
Fold sammen

Onsdag blev den bedste dag på de amerikanske børser i de seneste tre uger, efter at investorerne blev beroliget omkring udsigterne for den amerikanske økonomi.

Dels var der gode tegn fra jobmarkedet i form af en positiv ADP-rapport over den private beskæftigelse i december, dels var der ikke nogen overraskelser fra centralbanken, Federal Reserve, i referatet fra seneste rentemøde.

Det toneangivende S&P 500-indeks sluttede med en stigning på 1,2 pct. til 2025,9 point, mens der var marginalt større stigninger til Dow Jones- og Nasdaq-indeksene.

- Vi havde nogle gode økonomiske nyheder, og markedet blev træt af at falde, udtaler investeringschef Randy Bateman fra Huntington Asset Advisors til Bloomberg News.

S&P 500-indekset var faldet 4,2 pct. på de foregående fem handelsdage i takt med fortsat styrtdyk i olieprisen. Den holdt dog onsdag pause fra den lange nedtur, og det var også med til at give investorerne købelysten tilbage i onsdagens handel.

ADP's private beskæftigelsesrapport viste, at de amerikanske virksomheder tilføjede 241.000 job i december. Til sammenligning havde økonomer ifølge Bloomberg News ventet en stigning på 225.000 job. Samtidig blev tallet for november revideret op til 227.000 mod tidligere opgjort til 208.000. Rapporten bliver brugt som en indikator for den officielle arbejdsmarkedsrapport, som udsendes fredag.

Referatet fra Federal Reserves møde, der blev afholdt midt i december, viste ifølge Bloomberg News, at de fleste medlemmer af centralbankens styrende råd ikke regner med at hæve renterne før april.

- Fed har brugt sine fremtidsudsigter mere effektivt, og markederne reagerer på et konsekvent budskab og en konsistent rentebane. Konklusionen er, at Fed ikke ændrer på noget i den nærmeste fremtid, forklarer markedsstrateg Stephen Wood fra Russell Investments til Bloomberg News.

På selskabsplan løftede den store amerikanske agrokemiske og agrobioteknologiske virksomhed Monsanto forventningerne til indeværende regnskabsår, efter at første kvartal gav en højere indtjening end ventet blandt analytikerne.

For hele regnskabsåret ventes nu en justeret indtjening per aktie på 5,78-6,03 dollar, hvor Monsanto tidligere ventede 5,75-6,00 dollar, og analytikerforventningerne ifølge Bloomberg News var midt i det interval.

Monsanto-aktien endte dagen 0,8 pct. højere i 117,21 dollar.

Medicinalselskabet Eli Lilly, der blandt andet konkurrerer med danske Novo Nordisk på diabetesområdet, kom med sine forventninger til regnskabsåret 2015. Her skuffede selskabet i forhold til, hvad markedet havde forventet.

Eli Lilly venter at kunne nå en justeret indtjening per aktie på 3,10-3,20 dollar i indeværende år, hvor medianestimatet blandt analytikerne ifølge Bloomberg News var 3,36 dollar. Lilly-aktien endte 0,7 pct. lavere i 69,23 dollar.

Dagens store vinder var detailkæden JC Penney, som steg 20 pct. til 7,89 dollar. Selskabet opjusterede forventningerne til salget i fjerde kvartal, og dermed var der lidt revanche til aktien, som er faldet 40 pct. siden september.