Aktier: Behersket reaktion på Wall Street efter jobtal

De amerikanske aktieinvestorer reagerer behersket på fredagens vigtige arbejdsmarkedsrapport, der viste uventet stor fremgang i beskæftigelsen, men overraskende lav lønvækst.

Læs mere
Fold sammen

Nøgletallet, der blev lagt frem en time før børsåbning, fik i første omgang aktiehumøret til at stige, men ved åbningstid er der et mere blandet billede.


Efter ti minutters handel ligger S&P 500-indekset stort set uændret, og det samme gælder Dow Jones-indekset, mens der er et fald på 0,2 pct. i Nasdaq-indekset.


Jobrapporten viste en overraskende god fremgang for arbejdsmarkedet, da der blev tilføjet 242.000 nye job i årets anden måned. Der var kun ventet 195.000 nye job ifølge et estimat fra Bloomberg, og samtidig blev tallet for januar revideret opad med 21.000 job.

Lønstigningerne, der var på 2,2 pct. i gennemsnit på årsbasis, kunne dog ikke helt leve op til forventningen om 2,5 pct.s vækst, viser tallene, og overraskende nok faldt lønningerne i forhold til januar.

Nu forsøger markedet at tolke, hvad jobtallene vil betyde for den amerikanske centralbanks syn på fremtidige renteforhøjelser, efter at den i december hævede renten for første gang i næsten ti år og indikerede planer om flere forhøjelser i år.

- Reaktionen (på aktiemarkedet, red.) ville have været mere optimistisk, hvis vi ikke var steget så meget forud for rapporten. Det her giver investorerne noget tillid til væksten fremover. Det er et konstruktivt tal for markedet, udtaler aktiestrateg Nick Kalivas fra Invesco til Bloomberg News.


S&P 500-indekset er da også steget de tre forudgående dage og ligger på højeste niveau siden starten af januar.


Blandt enkeltselskaberne stiger biografkæden AMC Entertainment 2 pct., efter at den ellers lå til et løft på 8 pct. i formarkedet. AMC har annonceret købet af konkurrenten Carmike Cinemas, og også Carmike-aktien løftes af nyheden - den ligger 16 pct. højere i den tidlige handel.

Energiselskabet Chesapeake har taget hul på en ny dag med stor børsfremgang, efter at selskabet er gået med til at samarbejde med myndighederne i en undersøgelse af snyd med udbud inden for borerettigheder. Aktien steg 23 pct. onsdag og 26 pct. torsdag, og den ligger 9 pct. højere i den tidlige handel fredag.


Mindre heldigt ser det ud for H&R Block, der udbyder skatterådgivning, da selskabet kom med et skuffende regnskab sent torsdag. Omsætningen og underskuddet i selskabets tredje kvartal af regnskabsåret var begge undervældende, og aktien ligger til et fald på 10,2 pct.

Også kontorvarekæden Staples har leveret et regnskab, der ikke kunne leve op til forventningerne. Staples' fjerde kvartal var også under prognoserne på både top- og bundlinjen, og aktien ligger 3,2 pct. lavere.


/ritzau/FINANS