Aktier: Begejstringen blegnede trods sen inddækning

Wall Street kunne ikke holde dampen oppe torsdag, hvor skuffelsen over den kommende præsident Donald Trumps pressemøde onsdag fortsat prægede handlen.

Kursfaldene blev dog afbødet en del i den sene handel, hvor inddækning af tidligere udsalg var med til at begrænse indeksfaldene.

Det brede S&P 500-indeks sluttede torsdag med et fald på godt 0,2 pct. til 2270,44. Det industritunge Dow Jones-indeks droppede 0,3 pct. til 19.891,00, mens Nasdaq-papirerne blev sendt 0,3 pct. lavere til 5547,49.

- Trump-rallyet er løbet tør for damp, og det er naturligt at se en tilbagetrækning efter så stærke stigninger. Investorerne er formentlig ved at repositionere sig og gøre sig klar til at høre fra virksomhederne, når regnskabssæsonen begynder, siger handelschef Joe Saluzzi fra Themis Trading i New York til Marketwatch.

Torsdagen var krydret med en lang række taler fra diverse topfolk i den amerikanske centralbank, men investorerne vendte det døve øre til.

- I de sidste syv år har det hele drejet sig om Federal Reserve og monetær politik. Investorerne kunne til hver en tid regne med, at Fed ville komme dem til undsætning. Nu ser det ud som om, at ingen er opmærksomme på Fed-topfolkenes udtalelser, pointerer Saluzzi.

Fredag morgen ligger de fjernøstlige aktiemarkeder med kursstigninger i Japan, mens de mindre markeder igen ligger under for frygten for kapitalflugt. De amerikanske aktiefutures ligger med små stigninger på lidt under 0,1 pct.

INVESTORERNE I DEFENSIVEN

Det var de defensive aktier, der holdt igen og gjorde tabene i S&P-indekset mindre udtalte. Telesektoren med de store kommunikationsgiganter AT&T og Verizon i front steg 0,6 pct. efterfulgt af ejendomssektoren, der øgede 0,4 pct.

Medicinalsektoren holdt lige nøjagtigt næsen oven vande efter onsdagens klø i kølvandet af Donald Trumps angreb på farmasektorens medicinalpriser. Undergruppen klarede sig i et plus på knap 0,1 pct.

I den modsatte ende dumpede finansaktierne helt til bunds med et tab på 0,7 pct.

Fredag tager sektoren fat på den ny regnskabssæson med tal fra Bank of America, JP Morgan og Wells Fargo. Alle tre faldt i omegnen af 1 pct.

Finanspapirerne blev godt fulgt på vej af energiselskaberne, der droppede 0,5 pct. Exxon Mobil tabte 0,5 pct., og Conocophillips droppede 2,1 pct., mens Hess Corp fik en øretæve på hele 4,8 pct.

Blandt enkeltselskaberne indtog Fiat Chrysler rollen som Sorteper. Aktien styrtdykkede 18 pct., efter at det kom frem, at det amerikanske miljøministeriums Environmental Protection Agency beskylder selskabet for brug af snydesoftware til at manipulere udstødningsresultaterne i dieseltrucks og SUV-modeller. Selskabet afviser alle anklager, men sporene fra skandalen i Volkswagen, der netop har indrømmet at have manipuleret og indvilliget i af betale mere end 4 mia. dollar i bod, skræmmer.

Novo Nordisk, hvis kvaler tilsyneladende ingen ende vil tage, rettede sig en anelse i New York efter torsdagens kursdyk på 4 pct. i København. Selskabets ADR' lukkede i 35,26 dollar, hvilket svarer til 247,17 kr. i New York. Lukkekursen i København var 245,10 kr.

/ritzau/FINANS