Aktier: Bedste aktieuge i år trods italiensk nedtur

De europæiske aktier kunne fredag sætte punktum for den bedste uge i år, efter at Den Europæiske Centralbank torsdag havde pustet ekstra liv i aktiemarkederne ved at forlænge sit opkøbsprogram for obligationer.

Læs mere
Fold sammen

Europa Stoxx 600-indekset steg for femte børsdag på stribe - denne gang med 1 pct. Dermed blev det samlede afkast på 4,7 pct. i ugen.

Fremgangen skete på trods af et lille fald i Italien, hvor tre gode børsdage på stribe i banksektoren fik investorerne til at tage gevinster hjem. Ikke mindst Banca Monte dei Paschi di Siena kom i modvind, da Den Europæiske Centralbank ifølge Bloomberg afviste, at give banken nogle ekstra uger til at rejse 5 mia. euro i ny kapital.

Monte dei Paschi faldt med 10,6 pct. og trak blandt andre Unicredit med ned med 2,3 pct.

Fredagens kursraket hed meget passende Sky, efter at mediekoncernen 21st Century Fox ifølge Bloombergs oplysninger er kommet med et uformelt købstilbud. 21st Century Fox ejer i forvejen 39 pct. i Sky og er villig til at betale 1075 pence per Sky-aktie, hvilket svarer til 23,2 mia. dollar. Sky-aktien steg med 26,7 pct. til 1000 pence

Blandt fredagens positive islæt var også Electrolux, der steg 3,8 pct. Den svenske hårde hvidevareproducent kom med en prognose for markedsudviklingen i 2017, og meldingen var, at efterspørgslen vil tage til både i Europa og Nordamerika.

I Holland var Gemalto, der producerer sikkerhedssoftware, i hopla efter opkøbet af et biometri-selskab fra amerikanske 3M for 850 mio. dollar. Aktien steg 6,3 pct.