Aktier: Bavarian overstrålede alle på børsen

Bavarian Nordic løb med laurbærrene på det danske aktiemarked onsdag. En stor partneraftale med den amerikanske medicinalgigant, Bristol-Myers Squibb, løftede ikke bare Bavarians markedsværdi med næsten 2,1 mia. kr., men sikrede også dagens næststørste omsætning i aktien på 477 mio. kr., hvilket kun blev overgået af Novo Nordisk.

Læs mere
Fold sammen

De fleste af C20 Cap-aktierne levede nemlig en stille tilværelse onsdag, hvor retningen mest af alt var sidelæns, hvilket gjorde det endnu lettere for Bavarian at stråle.

Samtidig var Bavarians aftale langt fra hverdagskost. Bavarian kunne fra morgenstunden fortælle, at amerikanske Bristol-Myers Squibb har købt eksklusive rettigheder til Bavarian Nordics lægemiddelkandidat Prostvac i en aftale, der potentielt kan indbringe Bavarian Nordic 975 mio. dollar, eller ca. 6,5 mia. kr., i milepæle.

Hertil kommer tocifrede royaltybetalinger af et eventuelt salg af Prostvac, der prøves i den afsluttende kliniske udviklingsfase 3 til behandling af prostatakræft. I første omgang er Bavarian sikret 60 mio. dollar som forudbetaling, hvilket giver Bristol-Myers ret til at se nærmere på fase 3-resultaterne med Prostvac inden for en afgrænset periode, for at se, om selskabet vil gå videre.

Vælger Bristol-Myers at udnytte sin option og gå videre med Prostvac kommer de øvrige milepæle i spil. Og herefter begynder taxametret for alvor begynde at tikke. Udnyttes optionen, er Bavarian berettiget til ekstra 80 mio. dollar, samt trinvist stigende betalinger på mindst 50 mio. dollar og op til over 230 mio. dollar, hvis data viser en bedre overlevelse blandt patienterne end det var tilfældet i fase 2.

Der er desuden 110 mio. dollar i regulatoriske milepæle og op til 495 mio. dollar i salgsmilepæle.

- Aftalen med Bristol-Myers er noget større end det, vi havde regnet med. Vi havde lagt forventning ind om en total aftaleværdi på omkring 500 mio. dollar, hvor den så viste sig at ligge på knap 1 mia. dollar, siger aktieanalytiker Michael Novod fra Nordea Markets til Ritzau Finans.

Bavarian Nordic-aktien steg markant allerede fra morgenstunden, men formåede også at udbygge fremgangen ud på eftermiddagen til en samlet gevinst på 35,2 pct. til 286 kr. Det er det højeste niveau siden 2007.

LIDT NEGATIV BØRSDAG

Blandt C20-aktierne var der små bevægelser i blandt andre ISS og DSV, der faldt henholdsvis 1,4 pct. og 1,2 pct. til 207 kr. og 213,50 kr. Der var ikke nyt fremme om ISS, ud over at aktien tirsdag satte lukkerekord.

I forhold til DSV kom der et skuffende konkurrentregnskab fra schweiziske Panalpina.

- Det er måske lidt svært at sammenligne DSV med Panalpina lige nu, da Panalpina er et turnaround-selskab. Så jeg tror faktisk at DSV var faldet alligevel, og jeg tror at faldet er udtryk for, at markedet er lidt negativt i dag, og at DSV har klaret sig godt i en periode, siger chefhandler i Danske Bank Mads Zink.

TDC fik tirsdag eftermiddag en ny storaktionær i form af Capital Income Builders, som ejer 5,13 pct. af det danske teleselskab. Onsdag morgen øgede britiske Barclays sit kursmål for TDC-aktien med 17 pct. til 55 kr., så det nu ligger på den gode side af de 53,40 kr., aktien sluttede i. Det var 0,9 pct. mere end tirsdag.

Pandora var atter i overhalingsbanen efter en stigning på 0,9 pct. til 612 kr. Dermed satte smykkeselskabets aktie atter rekord, efter en rekordpause på et par dage.

Også Genmab satte rekord efter en stigning på 0,5 pct. til 521 kr. SEB har øget kursmålet for Genmab med en halvtredser til 525 kr.

Endelig satte Chr. Hansen akkurat rekord efter en stigning på 0,3 pct. til 299,20 kr.


SLØJE REGNSKABER FRA REDERIERNE

Blandt rederierne faldt D/S Norden med 2,6 pct. til 143,50 kr. efter et årsregnskab, der umiddelbart faldt ud til den svage side. Resultatet afspejler en historisk dårlig periode på markedet for tørlast, og mens markedet i forvejen var klar over det faktum, var underskuddet på 302 mio. dollar efter skat i fjerde kvartal alligevel en negativ overraskelse, da analytikerne ventede 50 mio. dollar mindre i underskud.

2015-forventningerne er også relativt usikre og negative for Norden, hvis overskud i tankdivisionen ikke opvejede de trængte tider for tørlastfragt.

Regnskabet fra det mindre rederi Torm var heller ikke videre opmuntrende. På bundlinjen var der et minus på 284 mio. dollar, også påvirket af nedskrivninger, og rederiet giver ikke en 2015-prognose på grund af stor usikkerhed om rederiets fremtid. Torm-aktien faldt med 5,7 pct. til 0,55 kr.

Parken Sport & Entertainment endte 2,5 pct. lavere i 58,50 kr. efter sit årsregnskab, der viste et beskedent plus på 6,7 mio. kr. efter skat, hvilket er en tilbagegang fra 174,3 mio. kr. i 2013. Det er primært den manglende kvalifikation til den lukrative Champions League-turnering, som er forklaringen på den store tilbagegang på både omsætning og bundlinje.

Jeudan faldt 1,2 pct. til 672 kr. efter sit årsregnskab. Bestyrelsen har ikke fundet plads til udbytte for regnskabsåret 2014. For sidste regnskabsår blev der ellers udbetalt 12 kr. per aktie.

/ritzau/FINANS