Aktier: Bavarian halveret i værdi og Mærsk anfører C20-nedtur

Læs mere
Fold sammen

Bavarian Nordic har fredag mistet halvdelen af sin børsværdi, svarende til ca. 7 mia. kr., efter en chokmelding fra selskabet torsdag aften om, at selskabets fase 3-forsøg med medicinen Prostvac i patienter med prostatakræft er floppet.

- Bavarian Nordic fylder stort set alt i markedet. Reaktionen er ganske naturlig. Prostvac har fejlet fase 3, og de data, vi fik ud torsdag aften, var faktisk tæt på "worst case"-scenariet.

- Så den værdi, man havde inde i sine modeller på Prostvac, skal selvfølgelig prises ud, og du ser også, at alle analytikere er ude at sænke deres kursmål markant på Bavarian, siger chefhandler Mads Zink fra Danske Bank til Ritzau Finans.

Ved 11.30-tiden ligger Bavarians aktie 50 pct. lavere i 222 kr., efter at den torsdag havde sat rekord med en lukkekurs på 443,50 kr. Aktien åbnede endnu lavere i 187 kr. og var helt nede at runde i 183 kr. fra morgenstunden.

- Der er selvfølgelig altid lidt panikstemning lige fra morgenstunden, og der er måske også nogen, som sælger for langt ned. Men det fald, Bavarian har taget, er meget fair på den nyhed, vi fik fra dem, vurderer Mads Zink.

Jyske Bank har efter nyheden sænket sit kursmål for Bavarian til 280 kr. fra før 470 kr., og Nordea har droppet sin købsanbefaling af aktien og anbefaler nu "hold".

MÆRSK TYNGER ELITEINDEKS

I C20 Cap-indekset ligger samtlige aktier i minus, og med et fald på 0,9 pct. til 1160,93 falder indekset noget mere end de øvrige børser i Europa, hvor udviklingen er nærmere flad.

- Der er nogle af de tunge aktier, som sætter sig lidt og er med til at trække Danmark en anelse mere ned end resten af Europa. Blandt andet medicinalaktierne og Mærsk, konstaterer Mads Zink.

Mærsk B klarer sig dårligst med et fald på 2,7 pct. til 11.960 kr. Det er det laveste niveau i fire måneder for aktien, der de seneste uger har været presset af et fald i raterne på containerfragt. Spotraterne på containerfragt holdt sig i denne uge tæt på det laveste niveau siden marts.

- De svage rater her over de seneste uger har givet lidt nervøsitet til Mærsk. Vi synes, at markedet overreagerer lidt på dem. Ratetallene overrasker os egentlig ikke og følger lidt det mønster, vi havde forestillet os.

- Det undrer mig en lille smule, at Mærsk sætter sig så meget på det, for så dårlige er tallene heller ikke, siger Mads Zink.

ANALYTIKEREFTERSYN PÅ FLERE AKTIER

Carlsberg ligger ligeledes blandt de mest faldende aktier i C20 med et fald på 1,7 pct. til 712,50 kr., efter af Danske Bank har valgt at sænke anbefalingen af aktien til "hold" fra "køb".

FLSmidth-aktien falder desuden med 0,8 pct. til 405,10 kr. Ingeniørkoncernen har ifølge Bloomberg News fået hævet sit kursmål af Goldman Sachs til 315 kr. fra 305 kr., men anbefalingen "sælg" fastholdes.

ISS, der ligeledes har fået ændret sit kursmål men af USB til 385 kr. fra tidligere 365 kr., falder med 1,6 pct. til 243,20 kr.

TK Development kom fredag formiddag med regnskab for andet kvartal. En del af spændingen var dog på forhånd tage ud af den begivenhed, efter at selskabet i slutningen af august nedjusterede forventningerne efter en konkurs hos en entreprenør. Aktien ligger 0,5 pct. lavere i 9,70 kr.

/ritzau/FINANS