Aktier: Bavarian-aktien buldrer derudaf på milliardaftale

Bavarian Nordic er indtil videre onsdagens store vinder på børsen i København oven på morgenens milliardaftale. Aktien stiger med cirka en tredjedel i et ellers relativt stille europæisk aktiemarked.

Aftalen kan indbringe det danske biotekselskab op mod 6,5 milliarder kr. ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Betina Garcia
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På det overordnede plan starter aktierne i Europa med meget små udsving, og det samme gælder de fleste større aktier i Danmark. Ikke én C20-aktie svinger mere end 0,7 pct., og efter 15 minutters handel ligger det toneangivende indeks samlet set 0,3 pct. lavere i 929,72.

Men det er da også uden for eliteindekset, man finder de store nyheder.

Bavarian har bragt sig selv i rampelyset med en stor partnerskabsaftale om prostatacancer-midlet Prostvac med medicinalselskabet Bristol-Myers Squibb. Amerikanerne har købt eksklusive rettigheder til midlet i en handel, der potentielt kan indbringe Bavarian Nordic 975 mio. dollar - eller omkring 6,5 mia. kr. - i milepælebetalinger. Det er en pæn slat, når man sammenligner med selskabets markedsværdi på 5,8 mia. kr. tirsdag.

Prostvac er i øjeblikket i fase 3-studier, og det er især udfaldet af dem, der kan lede til store beløb i Bavarians kasse. Går alt godt, vil der også tilfalde Kvistgård-selskabet en tocifret pct.andel af det fremtidige salg af midlet.

Bavarian Nordic-aktien banker op med hele 31 pct. og ligger nu i kurs 277,50 - det højeste siden 2007.

D/S Nordens årsregnskab var onsdagens mest afventede, og det faldt umiddelbart ud til den svage side. Resultatet afspejler en historisk dårlig periode på markedet for tørlast, og mens markedet i forvejen var klar over det faktum, var underskuddet på 302 mio. dollar efter skat i fjerde kvartal alligevel en negativ overraskelse, da analytikerne ventede 50 mio. dollar mindre i underskud.

2015-forventningerne er også relativt usikre og negative for Norden, hvis overskud tankdivisionen ikke kan opveje de trængte tider for tørlastfragt. Norden-aktien starter dagen 2,9 pct. lavere i 143 kr.

Det mindre rederi Torm har også præsenteret 2014-tal, og det var heller ikke videre opmuntrende. På bundlinjen var der et minus på 284 mio. dollar, også påvirket af nedskrivninger, og rederiet giver ikke en 2015-prognose på grund af stor usikkerhed om rederiets fremtid. Torm-aktien falder dog kun med 0,3 pct. til 0,579 kr.

Udover Norden og Torm ventes der regnskaber onsdag fra ejendomsselskabet Jeudan, Parken Sport & Entertainment og franske Onxeo, der overtog danske Topotarget sidste år og er sidenoteret i København.

Tirsdag aften var det Speas, der kom med årsregnskab, og det var en overraskelse, da det ellers først var ventet 28. april. Men regnskabsåret 2014/15, der sluttede 31. januar, havde budt på så gode resultater, herunder et overskud på 105-115 mio. kr., at selskabet sendte foreløbige tal på gaden før tid. Speas-aktien lukkede i 18.340 kr. per aktie, inden regnskabet blev fremlagt efter børslukketid, og er ikke handlet onsdag.

TDC fik tirsdag eftermiddag en ny storaktionær i form af Capital Income Builders, som ejer 5,13 pct. af det danske teleselskab. Onsdag morgen øger britiske Barclays sit kursmål for TDC-aktien 17 pct. til 55 kr., så det nu ligger på den gode side af de 52,95 kr., aktien koster - i øvrigt uændret i forhold til både tirsdag og mandags lukkekurser.

Genmab er også i analytikernes kikkert. SEB har øget kursmålet for aktien med en halvtredser til 525 kr., og Danske Markets løfter sit til 565 kr. fra 530 kr. Genmab-aktien kostede 518,50 kr. tirsdag eftermiddag efter en stigning på 6,9 pct., da investorerne reagerede på mandag aftens årsregnskab. Onsdag falder den 0,3 pct. tilbage til kurs 517.

På nøgletalsfronten onsdag er der blandt andet europæiske og amerikanske PMI-tal, detailsalget i eurozonen, og ikke mindst ADP-jobrapporten fra USA, der kan påvirke stemningen på finansmarkederne.

/ritzau/FINANS