Aktier: Basel-nyheder giver fortsat rygstød til bankaktierne

Foto: Henning Bagger

Det er igen de tre bankaktier, der topper det danske eliteindeks, C20 Cap, mandag, og forklaringen skal findes i sidste uges udmeldinger fra Basel-komitéen.

De stramninger af kapitalkravene til europæiske banker, som komitéen lagde op til torsdag aften, er ikke helt så hårde, som man kunne have frygtet - især for de i forvejen velpolstrede danske banker.

Ifølge Tue Østergaard, aktiechef i ABG Sundal Collier, er det fortsat Basel-nyhederne, der sender aktierne opad.

- Det er den underliggende driver, da det var en lidt positiv overraskelse, at forslagene ikke har større effekt. Personligt havde jeg i hvert fald frygtet, at det kunne ramme hårdere, så der er en lettelse, siger Tue Østergaard til Ritzau Finans.

Derfor stiger de tre aktier fortsat mandag - med 4,9 pct. for Jyske Banks vedkommende, 1,8 pct. i Danske Bank og 1,6 pct. for Nordea-aktien. Fredag steg de henholdsvis 3,0 pct., 4,6 pct. og 3,1 pct.

For Jyske Bank betyder de nye regler et ekstra kapitalbehov på 3,8 mia. kr., og det kan banken "snildt" have tjent allerede ved indgangen til den femårige periode, hvor de nye krav skal indfases - i januar 2022 - fortalte bankens direktør, Anders Dam, til erhvervsmediet Finans fredag.

Nordea er desuden mandag hjulpet af, at franske Exane BNP Paribas har løftet sin anbefaling af aktien til "neutral" fra "underperform" og øget kursmålet med knap 10 pct.

/ritzau/FINANS