Aktier: Bankrygter vender stemningen og giver plusser

Humøret på det amerikanske aktiemarked er blevet væsentligt forbedret hen over eftermiddagen fredag, og derfor er aktierne vest for Atlanten startet i grønt i den helt tidlige handel.

Læs mere
Fold sammen

Godt en time før åbningen indikerede futures, der lader investorerne spekulere i fremtidige indeksniveauer, ellers en let negativ begyndelse for de tre toneangivende indeks, S&P 500, Nasdaq og Dow Jones.

Men det billede er vendt fra åbningen, hvor de tre indeks stiger med mellem 0,5 og 0,7 pct.

En af faktorerne bag er givetvis en ny stigning i oliepriserne, der er sat ind ud på eftermiddagen. Priserne på den sorte råvare har haft det godt, siden Opec-landene angiveligt fandt fælles fodslag omkring en sænkning af produktionen onsdag aften.

Samtidig er stemningen omkring den tyske banksektor - og i særdeleshed Deutsche Bank - blevet forbedret i løbet af dagen, hvilket har medført en generel bedret stemning også blandt de europæiske aktier.

Banksektoren - og særligt den tyske storbank - er ellers også årsagen til, at stemningen generelt har været sløj fredag, efter at de amerikanske myndigheder tidligere har fremsat et krav på 14 mia. dollar til Deutsche Bank for at forlige sagen om uhensigtsmæssig markedsføring af realkreditobligationer under finanskrisen, men nu har turbulensen rejst en række spørgsmålstegn omkring soliditeten af banksektoren som helhed.

Fredag eftermiddag er der opstået rygter om, at de amerikanske myndigheder er parat til at sænke det beløb ganske betragteligt, og det kan være baggrunden for den bedrede stemning.

Turbulensen omkring banksektoren gav torsdag et fald på 2,3 pct. til Citigroup, mens Bank of America dykkede 1,4 pct. JPMorgan faldt samtidig 1,6 pct. Fra åbningen fredag er der dog genrejsning at spore, og de tre bankpapirer stiger med mellem 0,5 og 0,9 pct.


Medvind ser der også ud til at være til supermarkedskæden Wal-Mart, der har fået indledt dækning med den positive anbefaling "køb" hos finanshuset Guggenheim, mens Keybanc har indledt dækning med anbefalingen "overvægt".

Wal-Mart-aktien stiger med 1,3 pct. til 71,65 dollar fra start.