Aktier: Bankpapirer i bunden af blødende marked

De danske aktiehandlere ser ud til at være på vej mod weekend med bøjet nakke fredag formiddag, hvor rød er den altdominerende farve blandt aktierne herhjemme.

Foto: Linda Kastrup.
Læs mere
Fold sammen

Dermed følges tendensen fra Europa, hvor der ligeledes er store fald til samtlige af de største toneangivende indeks på kontinentet.

Yderligere uro omkring den pressede Deutsche Bank er med til at skabe risikoaversion i banksektoren, og usikkerheden breder sig også til det resterende marked på månedens sidste dag, hvor porteføljerne skal tilpasses.

C20 Cap-indekset falder med 0,8 pct. til 1007,97, og også herhjemme står bankerne hårdest for skud.

Således falder Nordea, der også havde en pæn torsdag, med 2,4 pct. til 64,05 kr., mens Danske Bank dykker 1,5 pct. til 190 kr., og Jyske Bank sætter sig 1,2 pct. til 304,70 kr.

En stribe amerikanske hedgefonde har nu også fjernet deres eksponering mod Deutsche Bank, skriver Bloomberg News. Den tyske bank har været hårdt presset, siden det kom frem, at de amerikanske myndigheder søger et forlig med banken på hele 14 mia. dollar i en sag om markedsføringen af realkreditobligationer under finanskrisen.

NOVO STADIG UNDER PRES

Negativt lys falder der også fortsat på medicinalselskabet Novo Nordisk, der torsdag varslede en større sparerunde, hvor 1000 stillinger skal skæres væk - heraf 500 i Danmark.

Og det er det meget omtalte prispres på det vitale amerikanske marked, der er baggrunden for sparetiltagene. Det fik torsdag Novos snart afgående topchef, Lars Rebien Sørensen, til at kalde situationen for "alvorlig", om end han ikke vurderer, at der er tale om en krise hos Novo.

Novo-aktien falder fredag med 1,5 pct. til 275,70 kr. efter torsdagens dyk på 3,5 pct. Samlet set er medicinalpapiret nu faldet med 24,9 pct. siden nedjusteringen i august, hvor usikkerheden omkring det amerikanske marked for alvor brød ud. Set over hele året er Novo dykket med 31 pct.

LØFTET KURSMÅL TIL MÆRSK

Mærsk-aktierne var torsdag godt kørende, efter at forhandlinger onsdag aften tilsyneladende kastede en aftale mellem Opec-landene om at sænke udbuddet af olie af sig.

De bedrede udsigter har fredag kastet et løftet kursmål af sig hos amerikanske Goldman Sachs, der nu har kursmålet 12.700 kr. mod tidligere 11.800 kr. Anbefalingen er fortsat i positivt terræn på "køb".

Mærsks B-aktie falder dog 1,2 pct. til 9590 kr. i det generelt negative marked.

FLERE ORDRER TIL VESTAS

Vindmølleproducenten Vestas har bekræftet, at selskabet har vundet en ordre på samlet 50 megawatt (MW) i Mongoliet. Det er den danske vindmølleproducents første ordre i landet nogensinde.

Projektet, der omfatter i alt 25 vindmøller med en kapacitet på hver 2 MW, skal opføres i vindmølleparken Tsetsii i Gobi-ørkenen. Ordren inkluderer levering og tilsyn med installationen af møllerne samt en femårig serviceaftale. Ordren var rygtet allerede tidligere i denne uge.

Samtidig har Vestas også meddelt om en ny ordre på 100 MW i Kina. Det er den mangeårige samarbejdspartner CGN Wind Energy, der har placeret ordren på 50 møller til et projekt i det nordøstlige Kina. Ordren omfatter desuden en toårig serviceaftale af typen AOM 4000.

Vestas-aktien falder dog også - med 0,7 pct. til 542 kr.

NETS MED SLØJ DEBUTUGE PÅ BØRSEN

Nets kan fredag fejre, at selskabet, der står bag Dankortet, har været på børsen i en uge. Det har dog indtil nu ikke været en fest for Nets at være på børsen. Aktien falder fredag med 2,7 pct. til 138,40 kr. og er dermed gledet 7,7 pct. fra noteringskursen på 150 kr.

Fredag skriver dagbladet Børsen, at Danske Bank siger farvel til Nets som transaktionspartner i den populære betalingsapp Mobilepay. I stedet har banken indgået en aftale med den svenske konkurrent Bambora, som fra nu af skal stå for internationale korttransaktioner på Mobilepay.

Med den nye aftale flytter Danske Bank en stor del af betalingerne fra Nets til Bambora. Danske Bank mener, at det nye samarbejde er både bedre og mere omkostningseffektivt.

/ritzau/FINANS