Aktier: Bankerne presser dansk marked i lille minus

Læs mere
Fold sammen

De danske banker er under pres på aktiemarkedet torsdag, hvor der ellers er flest aktier i grønt trukket af en stigende oliepris og en blød amerikansk centralbank.

Omkring 11.25-tiden falder C20 Cap-indekset beskedne 0,1 pct. til 991,36, hvor bankerne ligger i bunden.

- Bankerne har været udfordret gennem en periode, og vi har set de europæiske renter være under pres. Samtidig er der kun beskeden udlånsvækst i sigte, og det er med til at gøre det sværere at drive bank i Europa, siger Otto Friedrichsen, der er aktiestrateg i Formuepleje.

Jyske Bank-aktien dratter 2,1 pct. til 282 kr., mens Nordea-aktien dykker 2,6 pct. til 58,65 kr. Samtidig glider Danske Bank-aktien 2,4 pct. til 173,70 kr.

Søndag blev det afsløret, at en række banker - blandt andet Nordea og Jyske Bank - har været involveret i den såkaldte Panama-sag, hvor banker har hjulpet kunder med at lave særlige selskabskonstruktioner, der har givet mulighed for at undgå skattemyndighederne.

Otto Friedrichsen vurderer dog ikke, at sagen generelt set bør påvirke aktierne særlig meget.

- Det er en skattesag, som selvfølgelig har en indflydelse på de banker, som har været involveret i Panama. Men grundlæggende tror jeg, at den reaktion på markederne mere skyldes udfordrende markedsforhold, siger Otto Friedrichsen.

Sagen har fået Nordea til at indkalde til pressemøde, hvor blandt andre topchef Casper von Koskull vil være til stede i hovedkvarteret i Stockholm torsdag.

CHR. HANSEN MED PÆNT REGNSKAB

Ellers er der fremgang til 14 ud af 20 aktier i C20, hvor særligt ingredienskoncernen Chr. Hansen er i fokus efter et pænt regnskab.

En fremgang i salget af kulturer, enzymer og kunstige farver har sikret Chr. Hansen et godt andet kvartal, hvor både salg og omsætning overgik forventningerne blandt aktieanalytikerne.

Samtidig opjusterer selskabet forventningerne til årets vækst, så man nu sigter efter en organisk vækst på 10-12 pct. for hele året mod tidligere 9-11 pct.

Aktien stiger 1,2 pct. til 447,40 kr., hvilket dog er et lille tilbagefald fra morgenstunden, hvor den var oppe med knap 5 pct.

Ifølge Morten Imsgard, der er senioranalytiker i Sydbank, havde ledelsen i ingredienskoncernen på telekonferencen efter regnskabet fokus på en række af de udfordringer, selskabet står over for resten af året.

- Chr. Hansen forsøger at tøjle markedets forventninger til fremadrettet. Den kan se nogle markedsmæssige ting, der gør, at det ikke er realistisk at opretholde de høje vækstrater, som den har haft i første halvår, i andet halvår. Det er jo også det, som deres egen guidance afspejler, siger Morten Imsgard.

Der er også mindre fremgang til William Demant. Aktien stiger 0,3 pct. til 667,50 kr., efter at den schweiziske storbank UBS har løftet sin anbefaling af høreapparatproducenten til "neutral" fra "sælg" og rettet kursmålet ind til 680 kr. fra 470 kr.

Samtidig stiger Mærsk-aktien 0,4 pct. til 8180 kr. på ryggen af en stigende oliepris torsdag, hvor analysehuset Drewry samtidig har sænket kursmålet for aktien til 8000 kr. fra 9700 kr.

BLØD AMERIKANSK CENTRALBANK

Siden handlerne slukkede skærmene onsdag, er referatet fra seneste rentemøde i den amerikanske centralbank blevet offentliggjort. Her fremgik det endnu en gang, at bankens topledelse ikke har travlt med at stramme pengepolitikken.

- Vi fik bekræftet, at centralbanken vil være afventende i forhold til at hæve renten. Efterfølgende blev dollar svækket, men har genvundet lidt af det tabte siden referatet i går, og det er også med til at give momentum til aktierne generelt, siger Otto Friedrichsen fra Formuepleje med henvisning til, at europæiske virksomheder nyder godt af en stærk dollar.

Uden for C20 er SAS kommet med trafiktal for marts, der viste en vækst på 4 pct. i forhold til samme periode året før. Aktien stiger 0,6 pct. til 18,20 kr.

Desuden fragår der torsdag et udbytte fra aktien i Rockwool på 11,50 kr. og et udbytte på 5 kr. fra Lollands Bank. Rockwool-aktien ligger uændret, mens Lollands Bank-aktien dykker 5,1 pct. til 167 kr.