Aktier: Bankerne og GN går forrest

Der blæser som ventet mildere vinde over aktiebørserne fredag, og det gør det muligt for bankerne og GN Store Nord at lukrere på positive anbefalinger.

Foto: Keld Navntoft

Det kinesiske CSI 300-indeks er fredag gået på weekend med en stigning omkring 2 pct. efter torsdagens dramatiske fald på 7 pct og dermed er en kilde til bekymring over Kinas økonomi, som skyllede ind over aktiemarkederne torsdag, ikke helt så tydelig fredag.

I Tyskland stiger DAX-indekset med 0,5 pct. fra åbningen. Det danske marked indledte lidt lavere, men har rettet sig til et lille plus i C20 Cap-indekset på 0,3 pct. til 1013,85.

- Det ser ud som om, at der er mere ro på bagsmækken her fra morgenstunden. Olieprisen stiger også et par pct., og det giver også lidt mere ro. Så alt andet lige tror jeg, at vi får en lidt højere åbning, også selv om markederne kørte lidt ned, efter at vi lukkede i går, spåede afdelingschef i Sydbank Ole Kjær Jensen forud for åbningen over for Ritzau Finans.

Der er fra morgenstunden god interesse om bankerne, efter at Barclays har løftet sin anbefaling af den europæiske banksektor til "positiv" fra "neutral". Jyske Bank stiger med 1,1 pct. til 309,50 kr., og Danske Bank, som Barclays udpeger som en af de fem mest attraktive europæiske bankaktier, stiger 0,4 pct. til 186 kr. Endelig ligger Nordea 0,2 pct. højere i 72,70 kr.

Helt i toppen af C20 Cap-indesket stiger GN Store Nord med 3,2 pct. til 131,20 kr., efter at selskabet har fået hævet sin anbefaling til ”køb” hos finanshuset Jefferies, der tidligere havde en ”hold”-anbefaling af aktien. Kursmålet er endvidere hævet til 145 kr. fra tidligere 132 kr., fremgår det af Bloomberg News. GN og William Demant indgik torsdag forlig vedrørende alle patenttvister mellem de to selskaber. William Demant ligger i bunden af C20 Cap efter et fald på 2 pct. til 637 kr.

A.P. Møller-Mærsk ligger også fredag morgen i den tunge ende af markedet trods de mildere vinde i Kina og på oliemarkedet. Fredag er der skidt nyt om rateudviklingen på containermarkedet. Rateindekset Shanghai Containerized Freight Index faldt med over 10 pct. i sidste uge. B-aktien i Mærsk ligger 0,1 pct. lavere i 8430 kr. Torsdag sluttede Mærsk-aktien i det laveste niveau siden august 2013.

Pandora, der var den lysende stjerne i torsdagens stærkt negative aktiemarked, falder 0,7 pct. efter torsdagens og kursrekord efter en fremgang på 4,5 pct. Baggrunden var meldinger om en salgsvækst i 2015 på ca. 40 pct., ligesom smykkeselskabet holdt kapitalmarkedsdag for analytikere, investorer og medier i Bangkok.

Blandt sidepapirerne stiger Matas med 1,2 pct. til 130,50 kr. Materialistkædens omsætning steg med 1 pct. i tredje kvartal af 2015/16, der omfattede den vigtige julehandel. Salgsvæksten i butikker, der har været åbne i mindst et år, var 1,5 pct.