Aktier: Bankerne hårdest ramt af græsk nej

Der står Grækenland over det hele mandag, og alle aktieindeks lyser rødt - også det danske C20, og som en klassisk reaktion på den bredtfavnende usikkerhed er det finansaktierne, der lider i særlig grad.

Læs mere
Fold sammen

I det danske eliteindeks er det Jyske Bank og Nordea, der placerer sig tæt på bunden med kursfald på 1,8 pct. hver til henholdsvis 334,60 kr. og 82,35 kr., mens det samlede indeks ved middagstid ligger i 979,7 svarende til et fald på 0,9 pct. i forhold til fredagens lukkeniveau.

- Det er jo bankerne, der er centralnervesystemet i økonomien, og hvis der komme bakterier ind i det system, så er der nogle områder, der vil blive syge, og i dag kan det smitte ret hurtigt rundt i systemet, bemærker aktiehandler Kim Sejdelin i Jyske Bank over for Ritzau Finans.

- Der er nogle banker, som kommer til at lide under det her. Jeg siger ikke, at de danske banker bliver ramt af den her krise - det tror jeg ikke, at det vil. De har jo ikke en voldsom eksponering mod den økonomi. Det er mere, hvis det spreder sig ud i systemet, hvis der er nogle afledte effekter, forklarer aktiehandleren.

Danske Bank-aktien får en lidt mildere behandling med et fald på 1,3 pct. til 194,50 kr., mens Sydbank, som står uden for C20, falder 1,4 pct. til 244,50 kr.

61 pct. af grækerne stemte "nej" til den kombinerede reform- og lånepakke, der var tilbudt af EU, Den Europæiske Centralbank og Den Internationale Valutafond, og det klare svar gør usikkerheden om Grækenlands fremtid i eurozonen større end nogensinde.

Og på den baggrund åbnede alle europæiske aktiemarkeder med fald fra morgenstunden på 1-2 pct.

- Men jeg tror nu nok, at jeg havde ventet, at de europæiske markeder ville være endnu rødere, end de er. Når de ikke er det, så må det jo være fordi, at markedet stadigvæk læner sig op ad et håb om, at man kan snakke sammen i løbet af dagene, der kommer, siger Kim Sejdelin. Han antager, at vi skal frem til tirsdag aften, før de vigtige udmeldinger i forlængelse af afstemningen kommer.

Senere mandag mødes den tyske kansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, François Hollande, i Paris. Derefter følger møder mellem Den Europæiske Centralbanks chef Mario Draghi, EU-præsident Donald Tusk og eurogruppechef Jeroen Dijsselbloem. Og tirsdag er de europæiske regeringsledere hasteindkaldt til et topmøde.

Også i C20-indekset positive ende noteres en traditionel usikkerhedsreaktion, hvor de mere defensive aktier rykker mod toppen som de mildest ramte.

Novozymes og Tryg ligger øverst - endda med mindre stigninger på henholdsvis 0,4 pct. til 328,10 kr. og 0,1 pct. til 139,10 kr. Coloplast, Genmab og TDC følger efter med mindre fald.

Uden for C20-indekset stiger DLH aktien 12,1 pct. til 1,11. Selskabet, der er under frivillig afvikling, har solgt sin tidligere domicilejendom i Høje Taastrup til ejendomsgruppen Actus. Salget indbringer DLH et kontant nettoprovenu på cirka 33 mio. kr., hvilket svarer til den bogførte værdi per 31. marts, oplyser selskabet.

Mols-Linien, der er under belejring af kapitalfonden Polaris, stiger 0,9 pct. til 34,70 kr. Polaris har tilbudt 34 kr. per aktie i rederiet og allerede fået tilsagn om 76,2 pct. af aktierne i selskabet, kom det frem fredag.

/ritzau/FINANS <img width="1" height="10" src="http://news.ritzau.org/images/pix/tr.gif" />