Aktier: Bankerne går til tops i dollarramt marked

De danske bankaktier fejrer mandag, at Nationalbanken for anden gang på mindre end en uge har reduceret sektorens omkostninger ved minusrenterne.

Trods fremgangen, der blandt andet har sendt Danske Bank til tops i C20 Cap-indekset, er den overordnede retningspil dog ned. Det skyldes ikke mindst, at dollarfølsomme aktier som Novo Nordisk og Novozymes halter efter det generelle marked.

- Dollaren er svækket lidt igen. Vi har haft en periode med en dollarstyrkelse, hvilket har været rigtigt godt for de europæiske virksomheder, og når dollaren så sætter sig lidt, så tager markedet toppen af aktiestigningerne, siger senior aktierådgiver i Jyske Bank Martin Munk til Ritzau Finans.

C20 Cap-indekset falder med 0,5 pct. til 959,02. I bunden af markedet ligger blandt andre Novo Nordisk og Novozymes henholdsvis 1,6 pct. og 1,3 pct. lavere i 337,80 kr. og 322 kr. A.P. Møller-Mærsk, der også hører til blandt de dollarfølsomme aktier, holder derimod stand og stiger 0,3 pct. til 15.870 kr. målt på B-aktien.

Blandt vinderne på den danske børs er bankerne. Nationalbanken har atter hævet bankernes folioramme - denne gang med 28 mia. kr. til 173 mia. kr. Dermed får bankerne endnu større mulighed for at undgå udgifter i forbindelse med minusrenten på 0,75 pct. på indskudsbeviser, da de kan sætte penge ind under foliorammen, hvor renten er nul.

Danske Bank stiger med 1,4 pct. til 177,70 kr., og Jyske Bank ligger 0,7 pct. højere i 293,10 kr. Desuden stiger Sydbank med 0,5 pct. til 207,40 kr., og Spar Nord ligger 0,7 pct. højere i 68 kr. Nordea falder derimod 0,2 pct. til 87,25 kr.

Det norske finanshus ABG Sundal Collier har rørt rundt i gryden. Nordea har fået sænket anbefalingen af analytikerne til "hold" fra "køb", mens kursmålet er blevet justeret op til 97,36 kr. fra tidligere 86,13 kr., fremgår det af data fra Bloomberg News. Danske Bank har til gengæld fået ekstra 15 kr. på kursmålet, som nu er på 200 kr. Sydbanks kursmål er hævet 25 kr. til 235 kr.

Blandt høreapparataktierne stritter aktierne i William Demant og GN Store Nord i hver sin retning. Det franske finanshus Exane BNP Paribas hæver kursmålet for aktien i William Demant til 630 kr. fra tidligere 560 kr. Anbefalingen er uændret "outperform". Det medvirker til at løfte William Demant med 0,4 pct. til 580,50 kr.

Derimod falder GN Store Nord med 1,3 pct. til 156,10 kr. Retræten kommer efter en stigning på 2,6 pct. fredag, hvor aktionærerne fik i pose og sæk, fordi aktien ikke længere handlede inklusive retten til GN's udbytte for 2014 på 0,90 kr. per aktie. Der kan i denne uge komme fokus på både GN Store Nord og William Demant i forbindelse med årets høreapparatkonference i USA.

Carlsberg dratter 1,4 pct. til 570,50 kr. Chefhandler i Danske Bank Mads Zink fortalte fredag til Ritzau Finans, at der igen er kommet lidt fokus på udsigterne i Rusland, fordi de makroøkonomiske nøgletal fortsætter med at blive forværret.

Blandt sidepapirerne stiger Harboes med 8,6 pct. til 107 kr. efter positiv omtale i Økonomisk Ugebrev Formue af bryggeriets regnskab for tredje kvartal af 2014/15.

Harboes er begyndt at købe egne aktier tilbage efter en pause i både første og andet kvartal af regnskabsåret. 23 pct. af koncernens aktiekapital er nu egne aktier.

- Det er ganske massivt, men vi ser meget positivt på dette, da det er meget værdiskabende for de eksisterende aktionærer, skriver ugebrevet og forklarer vurderingen med, at da forretningen gennem snart mange år ikke for alvor har genereret et tilfredsstillende afkast, er det umiddelbart mere værdiskabende for aktionærerne, at der tilbagekøbes aktier med en heftig rabat, end at der investeres ekstra i forretningen, skriver ugebrevet.

Også H+H International får positiv omtale i Økonomisk Ugebrev Formue, og aktien stiger 3,1 pct. til 50,50 kr.

- Hvis vi tager udgangspunkt i et uændret niveau for af- og nedskrivninger, så handles aktien p.t. til 6,8 gange det ventede EBIT for 2015, oplyser ugebrevet , der vurderer, at den pris rummer et stort potentiale, som ventes udløst i løbet af de næste 2-3 år.

Mandagens foreløbigt største kursfald tilfalder Aarhus Elite. AGF's drøm om at rykke op i Alka Superligaen led et mindre knæk i weekenden, hvor de hvide blot fik 2-2 mod Skive. Aktien falder 6,6 pct. til 0,41 kr.