Aktier: Bankerne går frem i svagt marked efter jobrapport

Det amerikanske aktiemarked har fået en blød start på handlen fredag ved udsigt til en renteforhøjelse fra den amerikanske centralbank allerede til december.

Læs mere
Fold sammen

Eftermiddagens jobrapport var særdeles stærk og viste blandt andet 271.000 flere arbejdspladser uden for landbruget i oktober.


Det var næsten 86.000 flere end ventet, skriver Bloomberg News. Arbejdsløsheden faldt samtidig til 5 pct. fra 5,1 pct., og timelønningerne steg med 2,5 pct., hvilket er det højeste niveau siden juli 2009.

- Det er chokerende tal. Folk må forberede sig på en renteforhøjelse til december. Jeg venter, at sandsynligheden for en renteforhøjelse til december vil vokse til lige over 90 pct., med mindre der sker noget virkeligt slemt inden da. Der er ingen bløde punkter i økonomien. Det er et overstået kapitel, siger John Canally, der er cheføkonom hos LPL Financial til Bloomberg News.

Efter små fald fra åbningen er aktiemarkedet dog kommet sig over den første forskrækkelse, der ligger i, at pengepolitikken ser ud til at blive strammet, og at dollaren er styrket, hvilket svækker de amerikanske virksomheders konkurrenceevne. Det brede S&P 500-indeks stiger med 0,1 pct., Dow Jones-indekset ligger 0,2 pct. højere, og Nasdaq-indekset stiger ligeledes 0,2 pct.

Især bankerne trækker op ved udsigten til højere renter på deres udlån. JPMorgan Chase stiger 3,7 pct., og Goldman Sachs ligger 2,9 pct. højere.


Regnskabsfronten har budt på en skuffelse fra rejsehjemmesiden Tripadvisor, der falder 9,6 pct.


Burgerkæden Shake Shack stiger derimod 1,6 pct. efter en opjustering i sit kvartalsregnskab.


Endnu mere medvind har chipproducenten Nvidia, der stiger 12,8 pct. ligeledes efter en opjustering.