Aktier: Bankerne førte an i positiv udvikling

De amerikanske aktier lukkede med pæne stigninger fredag, hvor en solid jobrapport var med til at øge optimismen, mens bankerne fik stærk medvind fra politisk hold, da signalerne fra Det Hvide Hus indikerer et opgør med de restriktioner, branchen er underlagt efter finanskrisen.

Arkivfoto. De amerikanske aktier lukkede med pæne stigninger fredag, hvor en solid jobrapport var med til at øge optimismen, mens bankerne fik stærk medvind fra politisk hold, da signalerne fra Det Hvide Hus indikerer et opgør med de restriktioner, branchen er underlagt efter finanskrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRYAN R. SMITH

S&P 500-indekset sluttede med en gevinst på 0,7 pct. i 2297,42. Det tunge Dow Jones-indeks øgede 0,9 pct. til 20.071,46, mens Nasdaq-papirerne haltede lidt efter med et plus på 0,5 pct. til 5666,77.

Dermed nåede S&P 500-indeksets ugentlige udvikling netop i plus med en samlet stigning på 0,1 pct., og samme udvikling gjorde sig gældende for Nasdaq-selskaberne, der ligeledes steg 0,1 pct. Dow Jones-aktierne faldt derimod 0,1 pct. i ugens løb.

Fredag var de økonomiske nøgletals "Super Bowl" med den vigtige amerikanske arbejdsmarkedsrapport i centrum.

Beskæftigelsen uden for landbruget voksede med 227.000 personer i januar og dermed en del mere end ventet, da der blandt økonomerne var forudset en stigning på 180.000 personer.

Men trods stigningen i beskæftigelsen steg arbejdsløsheden til 4,8 pct. fra 4,7 pct., der også var økonomernes estimat. Og de gennemsnitlige timelønninger steg skuffende 2,5 pct. på årsbasis mod en ventet stigning på 2,7 pct. og decemberstigningen på 2,8 pct.

- Arbejdsmarkedet er fortsat ikke så stramt, at det overopheder, men tingene synes fortsat at forbedres. Vi må bare være tålmodige med lønstigningerne, siger chefinvestor Peter Andersen fra Fiduciary Trust til MarketWatch.

Også data fra industrien var positive med en stigning i fabriksordrerne i december på 1,3 pct. mod den ventede forøgelse på 0,5 pct. Og indkøbschefers syn på servicesektoren var med 55,6 lidt bedre end antaget, da den foreløbige aflæsning for januar viste 55,1.

Mandag morgen er børserne i Asien generelt positive. De amerikanske aktiefutures ligger samtidig med små kursfald på under 0,1 pct.

BANKERNE FIK POLITISK STØTTE

Bankerne lå i den absolutte top i S&P-indekset. En af præsident Donald Trumps kæpheste blev trukket frem, da en revidering af Dodd-Frank-loven fra 2010, der har reguleret og begrænset bankernes egne interesser i de finansielle markeder og øget deres ansvar for at undgå endnu en finanskrise a la 2008, står på programmet.

Hvis loven lemper begrænsningerne, eller den bliver helt skrottet, er der igen frit slag for sektoren. Det gav genlyd på Wall Street, hvor investeringsbankerne Goldman Sachs og Morgan Stanley steg 4,6 pct. og 5,5 pct., mens storbankerne JPMorgan og Citigroup lukkede med gevinster på 3,1 pct. og 3,2 pct.

Der var også stigninger til energibranchen, industrisektoren og it-segmentet i størrelsesordenen 0,7-0,9 pct.

Eneste negative undergruppe var de forbrugerrelaterede virksomheder, der faldt beskedne 0,1 pct.

Det skyldes blandt andet et drop i Amazons aktie på 3,5 pct. i kølvandet af koncernens regnskab, der blev offentliggjort efter børslukketid torsdag.

Særligt selskabets forventninger til indeværende kvartal levede ikke op til forventningerne på grund af store investeringsplaner.

Også den problemramte Chipotle Mexican Grill fremlagde et sent regnskab torsdag, og investorerne kvitterede for et fald i omsætningen ved at sende aktien 4,5 pct. ned.