Aktier: Banker tog overskrifterne i fladt marked

Det var bankerne, der løb med opmærksomheden på en ellers stille sidste handelsdag op til juleferien fredag, efter at Deutsche Bank og Credit Suisse indgik forlig med de amerikanske myndigheder i sager om kritisabel markedsføring af boliglån op til finanskrisen.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Kai Pfaffenbach

Overordnet var udsvingene fredag meget begrænsede på de europæiske aktiebørser, og Stoxx Europe 600-indekset sluttede dagen næsten uændret, efter at ingen af indeksets 19 industrisektorer havde bevæget sig mere end 0,7 pct.

Deutsche Bank skal betale 7,2 mia. dollar (51,2 mia. kr.) for at komme ud af sagerne i USA om salget af boliglån før finanskrisen, mens Credit Suisse "slipper" med 5,3 mia. dollar (37,6 mia. kr.), kom det frem fredag.

De 7,2 mia. dollar, som Deutsche Bank betaler, er væsentligt mindre, end det i første omgang var rygtet. Til at starte med skulle de amerikanske myndigheder således have varslet en bøde på 14 mia. dollar til den tyske storbank, hvilket tidligere på året skabte frygt for bankens kapitalpolstring og sendte bankens aktie kraftigt ned.

Deutsche Banks aktie startede fredagen med at stige knap 5 pct. på nyheden, men siden ebbede euforien ud og ved lukketid var fremgangen begrænset til blot 0,4 pct. til 17,83 euro. I september var aktien dog helt nede at vende i 10,55 euro, da der blev sået reel tvivl om, hvorvidt banken ville kunne overleve en bøde på 14 mia. dollar.

Credit Suisses aktie faldt 0,9 pct. til 15,19 schweizerfranc, efter at den gik ind i 2016 med en kurs på 20,58. Aktien er dermed faldet 26 pct. i år. Da det så værst ud for den schweiziske bank - den 6. juli - var aktien nede i 9,92 schweizerfranc.

I Italien blev handlen med aktien i den kriseramte bank Monte dei Paschi de Siena stoppet, efter nyheden om at Italiens regering vil skrue en redningspakke sammen til den.

Selv om der vil blive spændt et sikkerhedsnet ud under banken, vil det ifølge regeringen stadig betyde, at en række af bankens aktionærer vil tabe penge. Før dagens handelsstop var bankens aktie på ugens første fire dage faldet 28 pct.