Aktier: Banker skyder frem i lysegrønt eliteindeks

Det danske aktiemarked er fredag morgen startet relativt blødt ud på ugens sidste handelsdag, hvor der op til markedsåbning ikke har været mange nyheder at skulle forholde sig til.

Foto: Simon Skipper. Arkivfoto: Danske Banks hovedkontor og Finanscenter ved Kongens Nytorv. (Foto: Simon Skipper/Scanpix 2015)
Læs mere
Fold sammen

Kort efter, der er fløjtet til handelsstart, ligger det ledende C20 Cap-indeks omkring 0,1 pct. højere i 1049,67. Dermed holder det fast i de positive takter fra denne uge, hvor indekset er lukket med stigninger samtlige fire handelsdage.

Blandt de danske eliteselskaber blæser der positive vinde om bankerne, hvor Nordea, går frem med 0,4 pct. til 65,60 kr., Jyske Bank stiger 0,5 pct. til 267 kr., mens Danske Bank tager føringen med en stigning på 0,6 pct. til 190,50 kr. - dog uden at der har været selskabsnyt fra nogle af bankerne.

Mærsk falder med olien

Andetsteds i eliteindekset falder B-aktien hos A.P. Møller-Mærsk med 0,3 pct. til 8675 kr. Torsdag havde konglomeratet ellers en god dag, efter at olieprisen flød op over 50 dollar per tønde for første gang i et halvt år.

Men fredag morgen er prisen igen krøbet en anelse ned, og det ser ud til at være med til at trykke olieeksponerede Mærsk.

Uden for eliteindekset er butikskæden Matas fra morgenstunden kommet med regnskab for fjerde kvartal af det skæve regnskabsår 2015/16. I perioden er både top- og bundlinjen faldet sammenlignet med samme kvartal et år tidligere.

For regnskabsåret 2016/17 venter Matas blandt andet, at omsætningen vil vokse underliggende med en "like-for-like" vækst på cirka 1-3 pct. efter hensyntagen til en positiv kalendereffekt. Selskabet aktie falder 1,6 pct. til 124 kr.

Rockwool, der stiger 0,4 pct. til 1247 kr., har ikke præsenteret regnskab, men har derimod fået hævet kursmålet af Berenberg. Finanshuset har nu et kursmål på 1220 kr. mod tidligere 1000 kr. Anbefalingen er fortsat "hold", fremgår det af data fra Bloomberg.

Glunz vil deles i to

Sent torsdag meddelte Glunz & Jensen, som stiger 6,1 pct. til 52 kr., at det vil ændre strukturen i selskabet og dele det i to. Det har bestyrelsen besluttet i forbindelse med udløbet af regnskabsåret 2015/2016.

Selskabet vil fremover putte de grafiske aktiviteter i et driftsselskab, Glunz & Jensen, og derudover oprette et ejendomsselskab ved navnet Selandia Park, der så får selskabets ejendom i Ringsted ind under sig.

Arkil haft en svær uge på fondsbørsen, efter at det mandag kom frem, at selskabet er fyret fra en stor kontrakt med Banedanmark om sporarbejde på Fyn. Det har medført, at Arkil har måttet nedjustere sine finansielle forventningerne.

Arkils aktie, der ligger uændret i 938 kr., er foreløbig faldet mere end 13 pct. over de seneste fire handelsdage i denne uge.

BIF sparkes op efter sejr

Hos fodboldklubben Brøndby IF kan man glæde sig over udsigten til europæisk deltagelse i den næste sæson, efter at klubben torsdag i næstsidste spillerunde af Superligaen vandt 2-0 ude mod Hobro, samtidig med at Aalborg Boldklub (AaB) spillede uafgjort hjemme mod FC Midtjylland.

Resultaterne betyder, at AaB, hvis aktie falder 1,1 pct. til 0,26 kr., ikke spiller europæisk bold efter sommerferien, mens Brøndby IF som minimum er sikret en fjerdeplads i Superligaen, som automatisk giver adgang til kvalifikation til Europa League. Brøndby-aktien stiger 4,6 pct. til 0,80 kr.