Aktier: Banker på døren til weekenden med stigninger

Efter at det danske aktiemarked torsdag var præget af fald, ser det ud til, at der fredag i stedet kan ventes stigninger.

Det danske C20 Cap-indeks lukkede torsdag 1,1 pct. lavere i niveau 649,11 efter kursfald i hele 18 ud af eliteindeks' 20 aktier. Dermed kan faldet i C20 Cap for december indtil videre opgøres til 2,6 pct.

Futures for det britiske FTSE 100-indeks ligger fredag morgen i mindre stigninger, og blandt de toneangivende amerikanske aktieindeks er der fra morgenstunden også stigninger at hente i deres futures.

De faldende aktier og stigende obligationsrenter i løbet af torsdagen hænger sammen med, at markedet i øjeblikket koncentrerer sig meget omkring amerikanerne, og hvorvidt centralbanken på den anden side af Atlanten snart begynder en nedtrapning af sit månedlige opkøbsprogram. Det er i hvert fald vurderingen hos Nordeas seniorstrateg, Henrik Drusebjerg.

- Vi må nok indstille os på, at investorerne vil have fokus meget rettet mod den amerikanske pengepolitik i den kommende tid. Når vi får mere klarhed på den front, så vil det igen gælde, at positive nøgletal vil blive betragtet som positivt for aktiemarkedet, og den negative korrelation mellem aktier og obligationer vender tilbage, skriver Henrik Drusebjerg i en morgenkommentar og fortsætter:

- Med andre ord så kan grøden sagtens vise sig at have den helt rette temperatur, og selvom det ikke bliver Guldlok, der spiser den, så understøtter det vores holdning om overvægt af aktier og undervægt af obligationer.

Blandt selskaberne er der fredag fokus på ALK-Abelló. De amerikanske sundhedsmyndigheders, FDAs, rådgivende komite har enstemmigt vurderet, at de tilgængelige data underbygger effekten og sikkerheden af Mercks Grastek - kaldet Grazax uden for USA - til personer fra fem til 65 år.

Komiteen anbefaler derudover, at patienterne skal have adgang til en adrenalinpen, og anbefalingen glæder administrerende direktør i ALK-Abelló Jens Bager.

- Vi glæder os over den rådgivende komites anbefaling, som udgør endnu et vigtigt skridt mod at gøre denne innovative nye behandling tilgængelig for amerikanske patienter, udtaler Jens Bager.

Torsdag lukkede ALK-Abelló i 612 kr. efter en stigning på 1,5 pct.

Den britiske bank Barclays har et godt øje til TDC, idet banken har hævet sin anbefaling til "overvægt" fra "undervægt". Kursmålet er ved samme lejlighed løftet til 60 kr. fra tidligere 47 kr. Det skriver Reuters.

TDC steg torsdag 0,4 pct. og lukkede i 50,35 kr.

Diba Bank holdt torsdag den sidste af to ekstraordinære generalforsamlinger. Derved opnåede banken aktionærernes godkendelse af Sydbanks købstilbud på samtlige aktier i banken. Aktien i Diba Bank lukkede torsdag i 143 kr. efter en stigning på 0,4 pct.