Aktier: Banker og oliepris trykker stemningen i Europa

Der er negativ stemning på de europæiske børser torsdag, hvor investorerne efter en positiv start på dagen er begyndt at sælge ud efter et tilbagefald i olieprisen.

Læs mere
Fold sammen

Omkring middagstid dykker det brede Stoxx 600-indeks - der består af 600 selskaber fordelt på 18 lande i Europa - med 0,4 pct. En tønde Nordsøolie koster 39,73 dollar efter tidligere torsdag at have være oppe i 40,20 dollar.

- Der er en masse frygt i markedet. En række store investorer tror ikke på stigende aktiekurser og positionerer sig til en nedtur.

- En stigende oliepris, gode nyheder fra Fed (den amerikanske centralbank, red.) og en god start på regnskabssæson kan dog ændre det, siger Herbert Perus, kapitalforvalter ved Raiffeisen Capital Management, til Bloomberg News.

Blandt selskaberne er der pres på banksektoren i Europa, der dominerer listen over mest faldende aktier i Stoxx 600. Banco Comercial Portugues, Lloyds Banking, Banca Monte dei Paschi di Siena og Nordea falder 3-3,5 pct.

- Bankerne har været udfordret gennem en periode, og vi har set de europæiske renter være under pres. Samtidig er der kun beskeden udlånsvækst i sigte, og det er med til at gøre det sværere at drive bank i Europa, siger Otto Friedrichsen, der er aktiestrateg i Formuepleje.

Helt i bunden af Stoxx 600-indekset finder man svenske Skanska, der dykker over 7 pct., efter at investeringsbanken Carnegie har sænket anbefalingen til "sælg" fra "hold".

Blandt de stigende aktier er der fremgang til det britiske detailhandelsselskab Marks & Spencer, der har offentliggjort salgstal.

Salget i forretningsområdet Clothing and Home dykkede godt nok 2,7 pct. i fjerde kvartal, men analytikerne havde ifølge Bloomberg regnet med et fald på 3,5 pct.

Marks & Spencer-aktien stiger 2,9 pct. på børsen i London.

/ritzau/FINANS

 

Aske Muff +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk