Aktier: Banker og Mærsk førte an i rød tirsdag

De internationale aktiemarkeder var tirsdagen igennem præget af røde tal. Det gjaldt også det danske eliteindeks, hvor bankerne og A.P. Møller - Mærsk-aktierne var blandt de særligt hårdt ramte.

Det kan være slut for Danmarks største gasfelt, Tyra. Platformen er nedslidt, og det er ikke længere rentabelt at investere, selv om der stadig er store mængder gas i området. Fold sammen
Læs mere

C20 Cap-indeks faldt tirsdag samlet med 1,4 pct. til indeks 988,58, efter at det på ugens første handelsdag ellers var lukket i plus.

- Det, der er den største "driver" i dag, tror jeg, er negative tal fra Japan, som har bredt sig via Asien til Europa, siger Michael Drøscher Jørgensen, der er aktiestrateg i Nykredit, til Ritzau Finans.

Tirsdagens data for aktiviteten i Solrigets servicesektor viste et faldt til indeks 50,0 i marts fra 51,2 måneden før.

- Et andet forhold kan være, at investorerne er begyndt at varme op til regnskabssæsonen i USA og Europa. Det, der ligger i kortene, er, at den ikke bliver køn at se på, hverken når det gælder væksten eller indtjeningen. Det kan også være, at der er nogle, som i dag tager gevinster ind oven på marts måned, vurderer Michael Drøscher Jørgensen.

BANKER STRAFFET OVEN PÅ PANAMA-PAPIRER

Nordea faldt med 3,5 pct. til 59,90 kr., mens Danske Bank bakkede med 2,4 pct. til 177,00 kr., og Jyske Bank droppede med 2,3 pct. til 291,20 kr.

Både Nordea og Jyske Bank fik tirsdag fortsat omtale, efter at det søndag kom frem, at bankerne har lavet forretninger med det panamanske advokatfirma Mossack Fonseca, der anklages for at hjælpe sine klienter med at gemme formuer i skattely.

Nordea brugte tirsdagen til at bedyre, at banken dropper alt samarbejde med advokatfirmaet Mossack Fonseca. Jyske Bank afviste til gengæld i en skriftlig udtalelse den fremsatte kritik af banken som udokumenteret og helt grundløs.

MÆRSK IGEN RAMT AF OLIEPRISDYK

A.P. Møller-Mærsk meddelte mandag, at gruppen overvejer at lukke næsten al produktion af gas i den danske del af Nordsøen i 2018, hvis der ikke findes en økonomisk løsning for produktionen.

Tirsdag er prisfaldet på olien desuden blevet udbygget yderligere. Prisen på en tønde nordsøolie gled til 37,57 dollar, hvilket svarer til et fald på 6,97 pct.point i løbet af aprils tre handelsdage.

B-aktien i Mærsk sænkedes med 2,4 pct. til 8030,00 kr., og sammen med A-aktien endte den blandt de fem mest faldende C20-aktier.

GENMAB UDFORDRET AF SØGSMÅL

Fokus var der tirsdag også på Genmab, der drattede med 1,3 pct. til 913,00 kr. oven på nyheden om, at det tyske biotekselskab Morphosys har sagsøgt Genmab og partneren Janssen Biotech for patentbrud hos retten i Delaware.

I en meddelelse fra Genmab sent mandag aften oplyste det danske biotekselskab, at det sammen med Janssen er ved at finde et "passende modsvar" på sagsanlægget.

- På nuværende tidspunkt mener vi stadigvæk, at det mest er støj, og at Johnson & Johnson vil vinde i en potentiel retssag, skriver medicinalanalytiker i Nordea Michael Novod i en kommentar ifølge Børsen.

NKT HEV MILLIARDORDRE I HUS

Uden for C20 løb NKT med opmærksomheden, efter at NKT Cables vandt en offshorekontrakt på mere end 1 mia. kr. Selskabet skal levere et eksportkabelsystem til havvindmølleparken Hornsea Project One, der er ejet af Dong Energy.

Kontrakten omhandler levering af et 170 kilometer langt højspændingskabel til vindmølleparken. Kablet, der skal produceres i Tyskland fra 2017, er planlagt til levering i starten af 2018.

NKT-aktien steg med 2 pct. til 381,90 kr.