Aktier: Banker lagde sig i front af stigende C20

Jyske Bank-aktien blev handlet til tops blandt de danske eliteaktier tirsdag, hvor bankaktier generelt var i høj kurs på de europæiske aktiebørser.

Investorerne ser det i højere grad som sandsynligt, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, vil hæve renten, og det smitter af på bankaktierne, forklarer Martin Munk, aktierådgiver ved Jyske Bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen

Efter Jyske Bank fulgte Nordea som næstmest stigende aktie. De to bankaktier steg med henholdsvis 2,1 pct. til 320,40 kr. og 1,9 pct. til 63,30 kr., mens C20 Cap samlet landede 0,6 pct. højere i 1039,39.

Investorerne ser det i højere grad som sandsynligt, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, vil hæve renten, og det smitter af på bankaktierne, forklarer Martin Munk, aktierådgiver ved Jyske Bank.

»Vi følger tendensen ude i Europa med stigninger og med banker, som går forrest. Finans er den mest stigende sektor i Euro Stoxx 50, og det er også de aktier, der gør det godt herhjemme. Det er en tendens, vi har set i en periode, i takt med at vi fornemmer, at Fed rasler med sablen i USA,« lyder det fra Martin Munk.

Han peger samtidig på, at markedet er en smule afventende frem mod fredagens vigtige nøgletal - den amerikanske arbejdsmarkedsrapport. En solid rapport øger sandsynligheden for en snarlig rentestigning.

Investorerne samlede også op i Pandora, som efter fem dages uafbrudt fald lukkede 1,3 pct. højere i 840 kr. Der var også medgang til Vestas, som har fået løftet sit kursmål af HSBC til 530 fra 470. Anbefalingen er uændret "hold" ifølge Bloomberg News. Vestas-aktien steg 1,2 pct. til 557 kr.

FLSmidth, der faldt 1,5 pct. til 247,30 kr., landede til gengæld nederst i C20 Cap og fulgte dermed tendensen for råvareaktier i Europa.

»Det hænger sammen med, at Citi Group er ude med en større sektoranalyse, hvor de ser negativt på mineaktier og lignende de næste seks måneder. Det rammer den sektor i dag,« fortæller Martin Munk.

DONG TABER I RETTEN

Blandt sidepapirerne var der negativt spot på Dong Energy, efter at Sø- og Handelsretten afgjorde, at det tidligere Elsam har misbrugt sin dominerende stilling i sagen om engrossalg af fysisk el i Vestdanmark i perioden 1. januar 2005 til 30. juni 2006.

Elsam er siden blevet en del af Dong, som i øvrigt erklærer sig uenig i dommen men endnu ikke har besluttet, om afgørelsen bliver anket.

Investorerne reagerede i første omgang med at sende aktien et par pct. ned, men de besindede sig siden, og Dong-aktien endte med at lukke 0,04 pct. lavere i 269,90 kr.

Fristen for at anke afgørelsen er 27. september 2016.

TAL FRA EGETÆPPER

Egetæpper kom i løbet af formiddagen i sit regnskab for første kvartal med forventninger til 2016/17, hvor det venter en omsætning på 950-1000 mio. kr. samt en EBIT-margin på 7-8 pct.

Selskabet udmeldte ikke forventninger til regnskabsåret i forbindelse med årsregnskabet for 2015/2016 på grund af den store usikkerhed efter den britiske EU-afstemning i slutningen af juni, men før brexit-resultatet ventede selskabet en omsætning på 1000 mio. kr., og EBIT-marginen ventedes dengang at lande på 8-9 pct.

Egetæppers aktie faldt 1,6 pct. til 221,50 kr.

Forud for børsåbningen tirsdag sænkede Nordic Shipholding også sine årsforventninger. Tankrederiet venter nu et EBITDA-resultat på 12-14 mio. dollar og et nettoresultat på 2-4 mio. dollar. Tidligere ventede selskabet et EBITDA-resultat på 17-20 mio. dollar og et nettoresultat på 7-9 mio. dollar.

Aktien i Nordic Shipholding drattede med 9,1 pct. til 0,90 kr.

Der var også klø til Brøndby IF-aktien, der ligeledes satte sig med 9,1 pct. til 0,10 kr. efter selskabets regnskab for andet kvartal. Nettoomsætningen faldt med hele 17,6 pct. i andet kvartal 2016 i forhold til perioden året før.

Skako måtte også se sin aktie falde tilbage efter regnskabet for andet kvartal, hvor der var tilbagegang på toplinjen, men fremgang på bundlinjen. Aktien faldt med 7,4 pct. til 75 kr.