Aktier: Banker i fokus i tyndt europæisk julemarked - Deutsche stiger

Det er først og fremmest bankerne, der stjæler fokus i fredagens europæiske aktiemarked, efter at Deutsche Bank og Credit Suisse har indgået forlig med de amerikanske myndighederne i sagerne om markedsføring af boliglån op til finanskrisen.

Udsvingene er dog meget begrænsede, og aktivitetsniveauet er tydeligt påvirket af den forestående juleferie, og at mange af de store aktører på markedet har lukket bøgerne for i år.

Stoxx Europe 600-indekset ligger ved 12.30-tiden marginale 0,03 pct. højere i 359,92, og det er dermed ottende dag i træk, at indekset rykker sig mindre end 1 pct.

Ingen af indeksets 19 industrisektorer bevæger sig mere end 0,7 pct. i fredagens handel. Bankerne ligger som gruppe næsten uændret trods dagens heftige nyhedsstrøm fra sektoren.

DEUTSCHE BANK OG CREDIT SUISSE MÅ TIL LOMMERNE

Deutsche Bank skal betale 7,2 mia. dollar (51,2 mia. kr.) for at komme ud af sagerne i USA om salget af boliglån før finanskrisen, mens Credit Suisse "slipper" med 5,3 mia. dollar (37,6 mia. kr.), kom det frem fredag.

De 7,2 mia. dollar, som Deutsche Bank betaler, er væsentligt mindre, end det i første omgang var rygtet. Til at starte med skulle de amerikanske myndigheder således have varslet en bøde på 14 mia. dollar til den tyske storbank, hvilket tidligere på året skabte frygt for bankens kapitalpolstring og sendte bankens aktie kraftigt ned.

Siden har aktien dog rejst sig noget igen og stiger fredag 2,7 pct. til 18,22 euro svarende til et fald for året på 19 pct. I september var aktien helt ned at vende i 10,55 euro, da der blev sået reel tvivl om, hvorvidt banken ville kunne overleve en bøde på 14 mia. dollar.

Credit Suisses aktie falder fredag 0,8 pct. til 15,21 schweizerfranc, efter at den gik ind i 2016 med en kurs på 20,58. Aktien er dermed faldet 26 pct. i år. Da det så værst ud for den schweiziske bank - den 6. juli - var aktien nede i 9,92 schweizerfranc.

MERE BANKNYT

Britiske Barclays er også i nyhedsmøllen fredag, hvor Financial Times skriver, at amerikanske statsanklagere har besluttet at oprette en sag mod den og to af bankens topfolk for angiveligt at have begået ulovligheder gennem udstedelsen af lån med sikkerhed i boliger, da den amerikanske husprisboble var på sit højeste.

I sagsanlægget fremgår det, at Barclays angiveligt skulle have udstedt værdipapirer for milliarder af dollar, selv om banken vidste, de havde betydelige fejl, og samtidig have finansieret långivere, som banken vidste gav lån til kunder, der tydeligvis ikke ville være i stand til at betale tilbage.

Barclays aktie falder 1,4 pct. i fredagens marked.

I Italien er handlen med aktien i den kriseramte bank Monte dei Paschi de Siena blevet stoppet midlertidigt efter nyheden om, at Italiens regering er klar med en redningspakke til den.

Det meddeler den italienske premierminister, Paolo Gentiloni, fredag ifølge flere internationale medier. Regeringen vil stille i alt 20 mia. euro til rådighed for Italiens nødlidende banker. Det svarer til godt 148 milliarder kroner.

Selv om der nu bliver spændt et sikkerhedsnet ud under banken, vil det ifølge regeringen stadig betyde, at en række af bankens aktionærer vil tabe penge. Det sker, for at regningen for redningspakken ikke udelukkende lander hos befolkningen.

I ugens løb er aktien faldet 28 pct. til en lukkekurs torsdag på 15,08 euro.