Aktier: Banker fik bank i generelt negativt marked

Der stod banker på menuen onsdag, hvor flere regnskaber fra den tidlige morgenstund var med til at sætte dagsordnen.

Læs mere
Fold sammen

Mens nogle regnskaber var bedre end andre, var aktiemarkedets dom over rapporteringerne generelt meget hård.


Set i forhold til C20 Cap-indekset var det heller ikke den mest opløftende dag, da indekset endte 1,9 pct. lavere i 993,49. Det skete med fald hos langt størstedelen af de danske eliteaktier, hvor kun ISS formåede at holde sig oppe i positivt terræn.


- Det er en negativ stemning, vi har set det meste af dagen i Europa. Og det har bestemt ikke hjulpet med det skuffende nøgletal, der er kommet fra USA i forhold til bruttonationalproduktet, vurderer aktiestrateg Otto Friedrichsen fra Formuepleje over for Ritzau Finans.

Han henviser til, at den amerikanske økonomi kun voksede med 0,2 pct. i første kvartal i forhold til fjerde kvartal sidste år opgjort i annualiserede tal. Ifølge Bloomberg News var konsensus blandt økonomerne op til nøgletallet en vækst på 1,0 pct.

- Det er noget, der sætter sig - og specielt i relation til det, der kommer til at ske senere på aftenen, hvor markedet vil fokusere på den amerikanske centralbank, siger Otto Friedrichsen.


Onsdag aften afsluttedes mødet i Federal Open Market Committee (FOMC) under centralbanken Federal Reserve. Inden mødet har der været spekulation om, at det kunne give en indikation af, hvornår centralbanken vil kunne finde på at starte en serie af renteforhøjelser, som skal normalisere den amerikanske pengepolitik.


Under danske himmelstrøg var det Nordea, som sparkede dagen i gang fra morgenstunden med et regnskab for første kvartal af 2015, der bortset fra tilbagegang i nettorenteindtægterne viste fremgang på de fleste poster.


Overskuddet før nedskrivninger steg til 1530 mio. euro fra 1264 mio. euro, hvilket var bedre end ventet, da analytikere adspurgt af Ritzau Estimates havde ventet et overskud på 1309 mio. kr.

På trods af det ellers fine kvartalsregnskab endte Nordea onsdagen 2,8 pct. lavere i 86,5 kr.


Blandt kollegerne i C20 Cap-indekset var også Jyske Bank på banen med sine resultater for de første tre måneder af 2015. Banken med hovedsæde i Silkeborg kunne vise fremgang på de fleste poster oven på fusionen med BRFkredit.


Der var dog lidt højere nedskrivninger i kvartalet, men overskuddet før skat steg til 502 mio. kr. fra 418 mio. kr. Det virkede dog ikke til at skabe nogen større positiv reaktion hos investorerne, der sendte Jyske Bank-aktien ned med 3,7 pct. i 323,5 kr.


Samme behandling fik GN Store Nord, der lukkede 1,7 pct. lavere i 143,5 kr. Det skete, efter at koncernens regnskab for første kvartal viste en svag udvikling i forretningsbenet GN Netcom, som var med til at presse omsætningen og indtjeningen ned.


GN Store Nord kom ud af årets første tre måneder med en omsætning på 1885 mio. kr., hvilket var et stykke under de 1941 mio. kr., som analytikere adspurgt af Ritzau Estimates havde ventet. Driftsresultat lød på 291 mio. kr. mod ventet 307 mio. kr.

Tilbage i banksektoren - dog blandt sidepapirerne - var både Sydbank og Spar Nord klar med hvert deres regnskab for første kvartal.


Nordjyske Spar Nord havde en opjustering i ærmet i forbindelse med sit kvartalsregnskab. Banken venter nu en indtjening før nedskrivninger på 1,5 mia. kr. mod den tidligere forventning om et resultat på 1,4 mia. kr.


Spar Nord-aktien lukkede uændret i 71 kr.

Hos Sydbank, der har hovedkontor i sønderjyske Aabenraa, viste regnskabet fremgang over stort set hele linjen.


Højere basisindtjening og lavere nedskrivninger løftede overskuddet på bundlinjen, der dog blev trukket ned af, at kursreguleringerne var omkring 200 mio. lavere end i første kvartal 2014.

Sydbank opnåede et overskud på 304 mio. kr., hvilket var 18 mio. kr. højere end i de første tre måneder af 2014. Den Aabenraa-baserede bank sluttede dog dagen i 247,5 kr. efter et fald på 3,0 pct.

Uden at kigge for meget i krystalkuglen tyder det på, at også torsdagen vil blive påvirket af regnskaber.


- Der har vi Danske Bank og Novo Nordisk som nogen af de store, så det bliver også en spændende dag, lyder det fra Otto Friedrichsen.

/ritzau/FINANS