Aktier: Balancegang omkring nullet

Foto: BRIAN SNYDER. Formand for den amerikanske centralbank, Janet Yellen.
Læs mere
Fold sammen

Det tyder på, at det bliver en åbning uden store udsving på det danske aktiemarked mandag. Fredag sluttede C20 Cap-indekset sidste uge af med fald oven på en skuffende jobrapport fra USA.

De asiatiske markeder ligger mandag morgen i let negativt terræn som følge af arbejdsmarkedsrapporten, mens de amerikanske aktiefutures inden dansk børsåbning ligger og balancer omkring nullet.

De amerikanske aktieindeks lukkede fredag med fald, men rettede sig en del i forhold til den danske lukning. Den tyske Dax-future peger på en lille stigning i omegnen 0,3 pct.

Herhjemme faldt det danske C20 Cap-indeks 0,7 pct. til 1042,20 efter at have ligget til en stigning før jobtallet klokken 14.30. Men en nettotilgang på kun 38.000 arbejdspladser uden for landbruget i USA var en mavepuster for markedet, der i snit ventede 160.000 nye job.

Forud for børsåbningen mandag er der på selskabsfronten ikke meget på plakaten, der lader til at kunne påvirke eliteindekset i den ene eller anden retning.

Nordea igen i søgelyset

Nordea har igen fået dårlig omtale på baggrund af Panama-lækagen, hvor dokumenter har vist, hvordan skuffeselskaber i Panama er blevet benyttet til skatteunddragelse. DR og Politiken kunne søndag berette, at fire nuværende og en tidligere chef i Nordea Rusland har benyttet sig af metoden. Det er dermed ikke længere blot bankens kunder, der har udnyttet skuffeselskaberne.

DR fortæller desuden, at Nordeas topchef, Casper von Koskull, sad som bestyrelsesformand i Nordea Rusland fra 2013 til og med 2015, hvor to medlemmer af direktionen fik oprettet selskaber i skattely. Aktien faldt fredag med 1,2 pct. til 63,95 kr.

Genmab satte fredag endnu engang kursrekord med en stigning på 0,9 pct. til 1241,00 kr. I løbet af weekenden har Økonomisk Ugebrev Formue også set sig mere lun på Genmab-aktien. De seneste kliniske data fra Genmab indikerer ifølge ugebrevet, at guldægget Darzalex er endnu stærkere, end ugebrevets allerede meget opskruede forventninger tilskrev. Det har fået ugebrevet til at opjustere sine salgsestimater yderligere både for 2016 og på lang sigt.

Coloplast blev bundprop i fredagens handel, efter at selskabet fik sænket sin anbefaling til "hold" fra "køb" af analytikerne i DNB. Den norske bank har ligeledes skåret kursmålet til 550 kr. fra 580 kr. Aktien faldt fredag med 2,7 pct. til 485,00 kr.

Fokus på Yellen

Dagens største økonomiske begivenhed finder sted i USA, men efter dansk lukketid. Den står den amerikanske centralbankchef Janet Yellen nok en gang for. Hun holder tale klokken 18 dansk tid, og vanen tro vil markedet holde øje med indikationer på, hvornår en rentestigning kan være i vente, og i dette tilfælde om en rentestigning er udsat efter fredagens skuffende arbejdsmarkedsrapport.

»Fredagens amerikanske jobrapport udelukker reelt en rentestigning ved det næste Fed-møde om to uger, og det mest sandsynlige er, at september er blevet den mest realistiske dato for næste forhøjelse. Alt sammen under forudsætning af at data tilsiger en kraftigere jobskabelsesvækst end den skuffende udvikling på 38.000, som var resultatet af fredagens amerikanske jobrapport«, skriver investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet i en morgenkommentar.