Aktier: Balancegang mellem vækstfrygt og lempelseshåb

Der var begrænset optimisme på de amerikanske aktiemarkeder tirsdag.

Foto: ANDREW GOMBERT

Markedsdeltagerne balancerede mellem frygt for en global opbremsning efter svage kinesiske BNP-data, der på den anden side gav anledning til forventninger om nye lempelser og dermed nye muligheder for positive aktiebørser.

Markedet havde dog svært ved at løfte sig fra det efterhånden stærkt tekniske niveau omkring bundniveauet fra augusturoen, og onsdagens futureshandel ser langt fra ud til at have indbygget mere optimisme. De amerikanske aktiefutures handles med fald på 1,4-1,5 pct.

S&P 500-indekset sluttede tirsdag med et marginalt plus på under 0,1 pct. til 1881,33, og de tunge aktier i Dow Jones steg knap 0,2 pct. til 16.016,02. Teknologi- og biotekaktierne i Nasdaq-indekset klarede sig ringest, idet de lukkede med et minus på knap 0,3 pct. til 4476,95.

- Jeg tror ikke, vi har fået svar på alle spørgsmålene i markedet. Udestående spørgsmål er, hvor meget Kinas økonomi reelt bremser op, og hvornår vi ser en bund i olieprisen, siger cheføkonom Nick Sargent fra Fort Washington Investment Advisors til Bloomberg News.

Råolieprisen lukkede tirsdag aften med et minus på 3,5 pct., hvilket lagde en dæmper på aktiemarkedet. Oliegiganter som Chevron og Exxon befandt sig da også i bunden af ​​Dow Jones-indekset med fald på henholdsvis 2,6 pct. og 1,5 pct.

Bedre gik det detailgiganten Macy, der efter et hårdt 2015, der har halveret værdien af selskabet, lukkede mere end 2 pct. højere efter opkøb fra hedgefonden Greenlight Capital. Fonden ser detailgiganten som potentielt mål for en overtagelse.

Fra regnskabsfronten var der kvartalstal fra både Morgan Stanley og Bank of America.

Sidstnævnte kom ud af fjerde kvartal med et lidt bedre resultat end ventet efter en stigning i indtjeningen per aktie på 3 cent til 28 cent per aktie. Analytikerne ventede 27 cent per aktier, men investorerne kvitterede alligevel med at sende Bank of America-aktien 1,5 pct. ned.

Morgan Stanley leverede en noget bedre overraskelse og belønnedes med et løft på 1,1 pct.

Efter lukketid tirsdag var der regnskabsdata fra IBM og Netflix.

IBM fik et overskud i årets fjerde kvartal på 4,84 dollar, hvor analytikernes estimerede overskud lød på 4,81 dollar per aktie.

Men i indeværende år venter IBM et indtjeningsfald til Wall Street-analytikernes store skuffelse. Alene valutaeffekten af de styrkede dollar kapper prognosen med mere end 1 dollar per aktie.

IBM-aktien faldt 3,8 pct. i efterhandlen efter et fald på 1,5 pct. i den ordinære handel.

Anderledes godt gik det streamingselskabet Netflix, der leverede en overraskende god brugertilvækst.

Streamingkoncernen fik hele 4 mio. nye internationale abonnenter i fjerde kvartal, hvilket lå over analytikernes forventede 3,5 mio. nye kunder.

Samtidig var Netflix ganske positiv i synet på indeværende kvartal. Koncernen venter 6,1 mio. nye kunder i første kvartal. Samtidig håber koncernen på at lancere tjenesten i Kina i år.

Netflix-aktien steg 6,9 pct. i den amerikanske efterhandel.