Aktier: Asien skælver i takt med Trump-trusler

De asiatiske aktiemarkeder har torsdag morgen mødt en rød mur af kursfald, efter at præsident Donald Trump gentog sin trussel om at øge toldsatster på kinesiske varer. Beijing agter at gøre gengæld, og investorer bør derfor forvente store sving i markederne.

De kinesiske myndigheder vil ifølge en officiel pressemeddelelse tage »de nødvendige modforanstaltninger« mod de øgede toldsatster på kinesiske varer, som USA fra på fredag agter at indføre. Dermed er udsigten til en handelsaftale mellem de to lande stadig uvis. Fold sammen
Læs mere
Foto: HECTOR RETAMAL/Ritzau Scanpix

Godmorgen,

Velkommen til endnu en dramatisk morgen på aktiemarkederne.

Vi kigger mod øst, hvor Asien torsdag morgen er blevet overskyllet med en rød bølge af massive kursfald. Det skyldes i høj grad en stigende usikkerhed og frygt for, at der ikke vil komme en handelsaftale mellem Kina og USA, efter at præsident Donald Trump på et vælgermøde i Florida gentog sin trussel om at øge toldsatsterne på kinesiske varer fra ti til 25 pct fra på fredag.

Siden de kinesiske aktier toppede for seks uger siden, er aktierne faldet med tæt på 15 pct.. Dagens store fald er 1,9 pct. for Hong Kongs Hang Seng.

»Hvis Trumps trussel bliver til virkelighed, vil det ændre hele den globale økonomi. Det er det »worse case« scenarie, vi beskrev sidste år med recession i USA, en hurtig reduktion af væksten i Kina og en opbremsende global handel,« siger cheføkonom Steve Cochrane fra Moody's Analytics i Singapore ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Kina svarer igen

Udmeldingen har ført til, at Kina nu agter at give igen. Ifølge en officiel pressemeddelelse, som de kinesiske myndigheder udsendte onsdag, vil Beijing være forberedt på at gøre gengæld mod USA, selvom det ifølge dem ikke er i begge landes interesse at fortsætte konflikten.

»Kina fortryder det (handelskrigen, red.) dybt, og hvis de amerikanske toldsatser implementeres, vil Kina være nødsaget til at tage de nødvendige modforanstaltninger,« sagde meddelelsen ifølge Financial Times.

Udmeldingen kommer lige før de sidste forhandlinger mellem Kina og USA om en handelsaftale, hvor vicepremierminister Liu He vil ankomme til Washington senere i dag torsdag for at mødes med handelsrepræsentant Robert Lighthizer og finansminister Steven Mnuchin. Med de seneste trusler har forholdene ændret sig – Donald Trump er utålmodig, og Kina vil ikke lade sig koste rundt med, og derfor er det usikkert, hvad der kommer til at ske videre hen, skriver Wall Street Journal.

Investorerne bør derfor stadig forholde sig i venteposition og forberede sig på et turbulent marked. Ifølge Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet Bank, er det mest sandsynlige, at der kommer en aftale i løbet af de kommende uger, men at der indtil da kan være store skælv i aktiekurserne.

»Investorerne gør klogt i at forberede sig på større udsving i takt med at der bliver kommunikeret om mulige frem- eller tilbageskridt. Efter de seneste ugers aktiefald, som set i forhold til stigningerne tidligere og i et globalt og ikke kun kinesisk billede fortsat er meget store, er der blevet plads til lidt stigninger igen, hvis USA-Kina forhandlingerne, som ventet, ender med en aftale,« siger han.

Få Berlingskes Børsbarometer - hver dag


Hold dig opdateret med alt, hvad der sker på aktiemarkederne. Med Berlingske Business’ ugentlige aktieklumme får du det fulde overblik over finansmarkederne i ind- og udland og en analyse af, hvor finansmarkedet er på vej hen.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev bliver du klædt på til hele børsugen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske mandag-fredag sender mig de seneste nyheder om aktier obligationer investeringer og status fra verdens børser. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Virksomheder i fokus

  • Kørselstjenesten Uber agter at komme på den amerikanske børs i morgen fredag med en børsnotering under dets indledende indikation mellem 44 og 50 dollar per aktie. Noteringen følger de nuværende påvirkninger i aktiemarkedet som følge af handelskrigen mellem Kina og USA samt en nedadgående præstation for rivalen Lyft. Børsnoteringen for Uber ventes dog stadigvæk at være en af de største amerikanske børsåbninger inden for teknologi, skriver Financial Times.

Markederne lige nu

Asien
Hong Kongs Hang Seng: -1,9 pct.
Kinas Shanghai Composite: -1,4 pct.
Japans Nikkei 225: -1,2 pct.
Sydkoreas Kospi: -1,7 pct.

Europe (futures)
Euro Stoxx 50: -0,3 pct.
Tysklands DAX 30: -0,2 pct.
Storbritanniens FTSE 100: -0,2 pct.

USA (futures)
S&P 500: -0,4 pct.
Nasdaq: -0,5 pct.
Dow Jones Industrial Average: -0,4 pct.