Aktier: Asiatiske stigninger på amerikansk vækstoverraskelse

De asiatiske aktieindeks udenfor Japan, hvor markederne mandag holder lukket, er i plus efter overraskende stærke tal fra USA, der viste en højere end forventet vækst, og får IMF til at løfte sine forventninger til verdens største økonomi betydeligt.

- Den vedvarende økonomiske genopretning bør vise sig at være understøttende for aktiemarkederne, vurderer Stephen Halmarick, investeringschef i asiatiske Colonial First State Global overfor Bloomberg.

Farten i den amerikanske vækst tog for alvor et ryk opad i tredje kvartal, især som følge af et stigende privatforbrug af serviceydelser, særligt forbundet med sundhed, samt store investeringer i IT-infrastruktur fra amerikanske virksomheders hold.

Det medvirkede til, at det amerikanske BNP steg med 4,1 pct. på årsbasis i tredje kvartal af 2013, hvilket var et godt stykke over de 3,6 pct., som en første opgørelse over udviklingen i kvartalet havde vist.

Det er den stærkeste vækst siden de sidste tre måneder af 2011 og har skabt fornyet optimisme om verdens største økonomi, der er storaftager af asiatiske produkter.

Det uventede hop opad i den amerikanske vækst, kombineret med en budgetaftale i Washington, får den internationale valutafond IMF til at løfte sine fremtidsudsigter for den amerikanske økonomi. Det meddelte fondens topchef Christine Lagarde i et interview søndag. Dermed vil IMF's hidtidige skøn om en vækst i USA på 2,6 pct i 2014 sandsynligvis blive justeret opad.

Det er især aktier, der er stærkt afhængige af den amerikanske økonomi, der ligger i plus mandag. Blandt andet Hyundai Merchant Marine, der er Sydkoreas næststørste shipping-selskab, ligger til en stigning på 15 pct. i Seoul, som følge af den amerikanske vækst og en udmelding om, at moderselskabet Hyundai vil sælge ud af sine hotel og finansielle aktiviteter for 3,1 mia. dollar.

På Børsen i Hongkong stiger Hong Kong Television Network med 81 pct. som følge af en ny aftale med China Mobile om at levere nye mobilydelser, mens China Mobile steg 1,3 pct. på nyheden om, at selskabet vil sælge Apple's iPhone 5s og 5c på det store kinesiske marked.

Det toneangivende Morgan Stanley Asia-Pacific-indeks, eksklusiv Japan, ligger til en fremgang 0,4 pct. med få timers handel igen på et par af regionens børser. Med et indeks på 462,61 er det tæt på den højeste lukkekurs siden 11 december.

De toneangivende japanske indeks, Nikkei 225 og Topix-indekset, begge i Tokyo, holder lukket mandag grundet kejserens fødselsdag. Det australske ASX-200-indeks stiger med 0,51 pct. I Taiwan er Taiex-indekset i plus med 0,56 pct., og det førende indeks i Sydkorea, Kospi, stiger med 0,51 pct.

Shanghai Composite og CSI 300 oplever en stigning på henholdsvis 0,44 og 0,47 pct.

Hang Seng i Hongkong ligger til et plus på 0,73 pct.