Aktier: Asiatiske aktier stiger forud for græsk topmøde

Aktieindeksene i Asien stiger tidligt mandag forud for et afgørende krise-topmøde om Grækenlands gældssituation.

Læs mere
Fold sammen

Forventningerne om et kompromis, der vil redde Grækenlands medlemskab af euroen og forhindre en statsbankerot, beroliger investorerne og er med til at sende de asiatiske aktier i plus.

Grækenlands premierminister Alexis Tsipras er på vej til Bruxelles for mandag at holde møder, der kan afgøre Grækenlands fremtid som euro-land. Ifølge flere analytikere, deriblandt JPMorgan Chase, vil en græsk exit fra eurozonen ikke puste de finansielle markeder omkuld, men maksimalt begrænse sig til en lille reaktion.

Flere politiske eksperter tvivler dog stærkt på, at det vil komme så vidt og regner i stedet med et kompromis mellem Grækenland og dets kreditorer.

- De europæiske lande lægger et enormt pres på den græske regering lige nu, for at få dem til at spille med og de har indset, at det græske banksystem kan blive insolvent, og det betyder, at Grækenland kan gå konkurs, udtaler Fariborz Moshirian, leder for institut for global finansiering ved University of New South Wales i Sydney, til Bloomberg.

- Begge parter gør deres bedste for at få Grækenland til at blive i eurozonen. De politiske kræfter vil højst sandsynligt vinde i sidste ende og både Tyskland og Grækenland vil nå til et kompromis, uddyber han overfor Bloomberg.

De højnede forventninger til en aftale, der vil redde Grækenlands medlemskab af euroen, har styrket euroen over for de fleste andre større valutaer, hvilket gavner de eksporttunge økonomier i Asien, såsom Japan og Taiwan.

Det toneangivende Morgan Stanley Asia-Pacific-indeks ligger til en fremgang på 0,7 pct. med få timers handel igen på et par af regionens børser.

Aktieindeksene i Kina har lukket mandag grundet helligdag, efter i fredags at være dykket voldsomt, med fald på over 5 pct. i både Shanghai og Shenzhen. Hang Seng i Hongkong ligger dog mandag til et plus på 0,4 pct.

Det toneangivende japanske indeks, Nikkei 225, er på vej mod en stigning på 0,8 pct., mens Topix-indekset, også i Tokyo, ligger til et plus på 0,7 pct. Det australske ASX-200-indeks stiger med 0,2 pct. I Taiwan er Taiex-indekset i plus med 1,5 pct., og det førende indeks i Sydkorea, Kospi, stiger 0,5 pct.

#

Indeks Udvikling (%)

--------------------------------------

Nikkei 225 0,82

Topix 0,73

Hongkongs Hang Seng 0,39

China Shanghai Composite Lukket

China CSI 300 Lukket

Taiwan Taiex 1,46

Sydkoreas Kospi 0,47

Indiens BSE Sensex 0,45

Singapores STI 0,75

Sydney ASX 200 0,17

--------------------------------------

#

Indeksværdi kl. 06.01

/ritzau/FINANS

 

Redaktion +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk