Aktier: Apple stiger til vejrs frem mod regnskab

Teknologigiganten Apple er i fremmarch på det amerikanske aktiemarked forud for selskabets regnskab sent mandag, og det er med til at trække markedet i USA i plus fra ugens start.

Læs mere
Fold sammen

Efter kort tids handel stiger Apple-aktien 1,8 pct. til 132,57 dollar, mens de tre toneangivende amerikansk indeks, S&P 500, Dow Jones og Nasdaq, stiger 0,2-0,3 pct.

Nasdaq, der indeholder mange af de store it-selskaber, satte i sidste uge indeksrekord for første gang siden it-boblen i år 2000, og et sæt solide tal fra Apple vil formentlig kunne give ny rekord, vurderer Michael James, der er aktiechef ved Wedbush Securities i Los Angeles.

- Handlerne er forsigtige optimister omkring, at et godt regnskab fra Apple og andre teknologiselskaber kan fortsætte med at drive Nasdaq længere op. Hvis det sker, vil vi formentlig se markedet rykke mod nye højder, siger Michael James til Bloomberg News.

På forhånd er der ifølge Bloomberg News en forventning om, at teknologigiganten kan løfte overskuddet med mere end 20 pct. i kvartalet, hvor der samtidig er en forventning om, at salget af iPhones i Kina vil overgå salget i USA for første gang.

Stigningerne på aktiemarkedet generelt kommer udover udsigten til et stærkt Apple-regnskab blandt andet af, at der er kommet nye toner fra Grækenland forud for åbningen. Grækenlands premierminister, Alexis Tsipras, er ifølge den tyske tabloidavis Bild klar til at gennemføre en række reformer, der skal sikre Grækenland en hjælpende hånd fra de øvrige lande i eurosamarbejdet.

Ifølge den tyske avis vil Tsipras blandt andet indføre en luksusskat, og derudover er han klar til at udskyde planer om at forhøje minimumslønnen i det sydeuropæiske land.

Selskabsmæssigt har der kort før handelsstart været fokus på en stor milliardhandel i medicinalsektoren, som ser ud til at gå op i røg. I hvert fald har kopiselskabet Mylan afvist et bud fra israelske Teva, hvilket blandt andet skyldes, at Mylan mener, at buddet på omkring 40 mia. dollar er for lavt, skriver Bloomberg News.

Derudover vurderer Mylan ikke, at en eventuel fusion kan blive godkendt af konkurrencemyndighederne. Mylan-aktien sætter sig 2,6 pct. og handles i 74,11 dollar i den indledende handel.

Blandt de lidt mindre selskaber har der mandag været regnskab fra Plantronics, som konkurrerer med danske GN Store Nords headset-division, GN Netcom.

Plantronics opnåede i fjerde kvartal, der sluttede ved udgangen af marts, en justeret indtjening per aktie på 0,72 dollar. Det var en tilbagegang fra 0,74 dollar i samme periode året før, men markant højere end forventningen blandt analytikerne, der ifølge Bloomberg News havde ventet et overskud på 0,61 dollar per aktie.

Plantronics omsætning i fjerde kvartal landede på 200,8 mio. dollar. Det var en tilbagegang på 4 pct. fra fjerde kvartal sidste år, men stort set på linje med det ventede, hvilket skal ses i lyset af, at den amerikanske koncern kom med en nedjustering i slutningen af marts, hvori der fremgik en forventning om en omsætning på omkring 200 mio. dollar.

Plantronics-aktien stiger 1,7 pct. til 56,92 dollar fra start.