Aktier: Apple og Microsofts kursskred trak amerikansk marked ned

Der var bøllebank til de amerikanske Apple- og Microsoft-aktionærerne onsdag.

Og øretæverne blev så store, at hele markedet blev trukket ned af det mismod, som bredte sig i kølvandet af de to it-giganters skuffende kvartalsrapporter.

Torsdag morgen synes investorerne at have sundet sig, idet de amerikanske futures igen vender tilbage til positivt territorium. Futures på Dow Jones, S&P og Nasdaq ligger alle med stigninger på 0,2-0,3 pct. i Asien.

S&P 500-indekset faldt onsdag 0,2 pct. til 2114,15, og Dow Jones endte dagen med et minus på 0,4 pct. i 17.851,04. Teknologiaktierne i Nasdaq-indekset var dagens mest faldende med et drop på 0,7 pct.til 5171,77.

Omsætningen lå over det normale med 840 mio. aktier handlet på New York Stock Exchange, mens Nasdaq-børsen omsatte 2,0 mia. aktier.

- Investorerne er forsigtige, fordi nogle af de større navne har misset forventningerne. Det er de to giganters regnskaber, der forårsager det faldende marked i dag. Men regnskabssæsonen er i virkeligheden ikke så slem, siger chefmarkedsstrateg Robert Pavlik fra Boston Private Wealth til Bloomberg News.

Nøgletalsmæssigt havde investorerne et enkelt tal at tage højde for, nemlig opgørelsen over salget af eksisterende boliger i juni. Salget udviklede sig lidt stærkere end ventet i juni, da der blev solgt 5,49 mio. boliger ifølge de sæsonjusterede, annualiserede tal. Der var ventet et salg på 5,40 mio. boliger.

Ikke overraskende var der prygl til Apple-aktien. Koncernens regnskab levede ikke helt op til de højt opskruede forventninger. I formarkedet faldt aktien 7 pct., men da dagen var omme, var det modereret til et samlet fald på 4,3 pct.

Apples nedtur satte sit aftryk på resten af det amerikanske aktiemarked, ikke mindst selskaber i teknologisektoren, hvor Apple-leverandører som Cirrus Logic, Skyworks og Avago Technologies faldt henholdsvis 5 pct., 4,2 pct. og 3,7 pct.

Også Microsoft fik ørerne i maskinen efter nedskrivninger på 7,5 mia. dollar i andet kvartal, der sendte aktien ned med 3,7 pct.

Stemningen var mere positiv omkring Coca-Cola, som i sidste kvartal tjente 5 pct. mere end ventet efter at have hævet priserne og skåret ned på udgifterne. Aktien faldt alligevel 0,7 pct.

Flyproducenten Boeing overgik langt markedsforventningerne for overskuddet, og pengestrømmene var igen positive efter et minus i første kvartal. Og selv om Seattle-selskabet samtidig sænkede estimaterne for 2015-indtjeningen, steg aktien 1,0 pct.

Den amerikanske telekoncern Qualcomm leverede efter børstid et justeret overskud per aktie på 0,99 dollar mod analytikernes forventede overskud på 0,95 dollar per aktie. Omsætningen faldt til 5,83 mia. dollar mod den forventet omsætning på 5,84 mia. dollar.

Den faldende omsætning og indtjening får Qualcomm til at sænke prognosen for helåret 2015, og investorerne kvitterede med at sende aktien 1,3 pct. ned i eftermarkedet.

Også elektronikvirksomheden Texas Instruments offentliggjorde regnskab efter børstid. It-koncernen fremlagde et overskud per aktie på 0,65 dollar eller 2 cent mere end i samme periode sidste år, og præcis som ventet i analytikerkredse.

Texas Instruments steg 0,9 pct. i eftermarkedet efter at have være sendt 1,9 pct. ned i den ordinære handel.

Torsdag byder på regnskaber fra blandt andre Dow Chemical, AT&T, McDonald's, General Motors, Starbucks og Amazon.com blot for at nævne nogle få.

/ritzau/FINANS

 

Flemming Kruhøffer +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk