Aktier: Apple, Boeing og olie trækker Wall Street i rødt

Et par dårlige regnskaber og et fortsat fald i olieprisen får investorerne på Wall Street til at sælge ud af papirerne.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: YUYA SHINO

Dermed falder de toneangivende amerikanske indeks, S&P 500, Nasdaq og Dow Jones, med mellem 0,4 pct. og 0,7 pct., kort efter at aktiehandlen er blevet indledt i USA.

Det er blandt andet verdens mest værdifulde selskab, teknologigiganten Apple, der er med til at hive indeksene ned.

Godt nok gjorde Apple det bedre end ventet i koncernens forskudte første kvartal. Men forventningerne til indeværende kvartal skuffede, og frygten for, at gassen er ved at gå af vækstballonen, er tiltagende.

Apples overskud løb op i 3,28 dollar per aktie, hvor analytikernes forventninger lød på et overskud på 3,22 dollar per aktie, ifølge data indsamlet af Bloomberg News. Apple meddeler samtidig, at det forventer, at salget i andet kvartal vil falde for første gang i 13 år.

Apple-aktien sænkes med 4,1 pct. umiddelbart efter børsåbning.

Dårligt nyt er der også fra flyproducenten Boeing. Indtjeningen overgik godt nok forventningerne i fjerde kvartal, men en skuffende prognose for 2016, får alligevel aktien til at dale.

Forventningerne til 2016 om et resultat per aktie på 8,15-8,35 dollar målt på kerneaktiviteterne ligger da også et godt stykke fra konsensus om et resultat på 9,42 dollar ifølge Bloomberg-data.

Boeing-aktien dykker med 7,2 pct.

På selskabssiden er der også nyt fra United Technologies, der blandt andet producerer flymotorer, rulletrapper og elevatorer. Konglomeratet fik i fjerde kvartal 2015 et justeret resultat per aktie på 1,53 dollar mod forventede 1,52 dollar blandt analytikerne ifølge estimater indsamlet af Bloomberg.

United Technologies aktie dropper 0,4 pct.

Faldene på de amerikanske markeder skyldes dog ikke alene skuffende regnskaber. Også fornyet uro omkring prisen på olie skaber atter bekymring hos investorerne.

Prisen på den fedtede råvare er styrtdykket siden årsskiftet, og onsdag eftermiddag ved børsåbningstid falder prisen på en tønde af den amerikanske WTI-olie med yderligere 1 pct. til 31,13 dollar.

Prisen på WTI-olie steg ellers med 3,7 pct. tirsdag, men det fornyede fald kan også være en af årsagerne til de faldende indeks onsdag. Aktiemarkerne har i hvert fald fulgt olieprisen siden årsskiftet.

I løbet af onsdagen kan olieprisen dog risikere igen at skifte retning eller udbygge sit dyk yderligere, idet der klokken 16.30 dansk tid offentliggøres en oversigt over de amerikanske olielagre.

Fra nøgletalsfronten kommer der desuden en halv time tidligere en opgørelse over salget af nye boliger i december fra den vestlige side af Atlanten. Måneden inden blev der registreret et salg af nye boliger på 490.000, mens økonomerne ifølge en Bloomberg-rundspørge venter en stigning til 500.000 for julemåneden.

Onsdag aften vil investorerne rette opmærksomheden mod den amerikanske centralbank, Federal Reserve, som afslutter et todages rentemøde klokken 20.00 dansk tid.

Centralbanken skal på rentemødet afgøre, hvorvidt den toneangivende amerikanske rente skal hæves. Det bliver den første rentemelding, siden centralbanken hævede renten til et spænd på mellem 0,25 til 0,50 pct. på et tilsvarende møde midt i december.

Efter lukketid for børserne i USA venter der desuden regnskaber fra blandt andre Ebay og Facebook.