Aktier: Analytikerændringer kan sætte retningen i grønt marked

Pæne stigninger på Wall Street i Kristi himmelfartsdagene lover godt for åbningen på det danske aktiemarked mandag, hvor også aktiefutures i både Europa og USA vidner om en let positiv stemning på markederne fra morgenstunden.

Dagen byder ikke på regnskaber fra selskabet i eliteindekset, men allerede inden børsåbningen kan handlerne tage bestik af en række kursmåls- og anbefalingsændringer til Coloplast, William Demant og Lundbeck.

Fra regnskabsfronten kommer der dog nyt fra Parken Sport & Entertainment, Jutlander Bank og Veloxis i løbet af mandagen.

En time før den danske børsåbning stiger de amerikanske futures mellem 0,4 og 0,5 pct., mens fremgangen i den tyske DAX-future på 0,1 pct. er mere afdæmpet. Ifølge Sydbank tager aktiemarkederne positivt imod USA's præsidents, Donald Trumps, udmelding om, at landet vil droppe eksportrestriktioner af underkomponenter til den kinesiske mobilproducent ZTE.

- Investorerne tolker det som et positivt signal i den igangværende handelskonflikt mellem USA og Kina. I denne uge besøger en kinesisk delegation Washington, hvor forhandlingerne vil fortsætte, skriver Mathias Rømer Sproegel, makroanalytiker i Sydbank, i en kommentar.

Onsdag faldt det danske eliteindeks, C25, med 0,02 pct. til 1157,24.

FLERE KURSMÅLÆNDRINGER I C25

Coloplast kan få opmærksomhed fra investorerne, efter at tyske Berenberg har løftet anbefalingen til "hold" fra "sælg". Samtidig har finanshuset løftet kursmålet for aktien til 560 kr. fra 450 kr., fremgår det af data fra Bloomberg News.

Siden medicokoncernen torsdag den 3. maj leverede et bedre regnskab end ventet for andet kvartal, har flere børshuse opjusteret anbefalingen eller kursmålet.

Onsdag var det Commerzbank, der løftede anbefalingen af medicoselskabets aktie til "køb" fra "hold". Samtidig skruede den tyske storbank kursmålet op med 40 pct. til 700 kr.

Coloplast steg 3,2 pct. til 594,60 kr. onsdag.

William Demant har fået løftet kursmålet af Jefferies til 180 kr. fra 165 kr., men anbefalingen fortsat lyder på "underperform".

Aktien steg 2 pct. til 237,60 kr. onsdag.

Et andet amerikansk finanshus ser omvendt mere negativt på aktien i Lundbeck. Det drejer sig om Morningstar, der har sænket anbefalingen til "sælg" fra hold", skriver Bloomberg News.

Lundbeck-aktien sluttede 2 pct. højere i 411,30 kr. onsdag.

MINDSKET SATS PÅ KURSFALD TIL BAVARIAN

Bavarian har kunnet se den amerikanske investeringsfond AHL Partners skrue lidt ned for sit sats på kursfald, og det kan påvirke aktien mandag morgen. Fonden har nu shortet, som er at satse på kursfald, 0,75 pct. af aktierne i Bavarian mod tidligere 0,84 pct.

Samlet er godt 9 pct. af Bavarian Nordics aktiekapital shortet af større investorer. Det samlede tal kan være noget højere, da indberetningerne kun tager højde for større positioner, da fondene først skal indberette til Finanstilsynet, når de har krydset en grænse på 0,5 pct. af aktiekapitalen.

Bavarian-aktien faldt 1 pct. til 185,40 kr. onsdag.

Vestas, der steg 1,2 pct. til 440,10 kr. onsdag, kan også få opmærksomhed oven på sidste uges vindmøllekonference i Chicago. Den portugisiske vindprojektudvikler EDP, som er storkunde hos Vestas, forudser nogle travle år med opførelse af nye projekter. Det siger Ryan Brown, som er vicedirektør for EDP Renewables North America, til Ritzau Finans.

REGNSKABER UDEN FOR C25

Uden for eliteindekset kan Ringkjøbing Landbobank sikre sig opmærksomhed, efter at banken har fået hævet kursmålet af ABG Sundal Collier. Det lyder nu på 420 kr. mod tidligere 375 kr. Anbefalingen er uændret køb. Bankens aktie sluttede 2,4 pct. lavere i 364 kr. onsdag.

Mandagens regnskaber kommer også alle uden for C25. I løbet af dagen vil både Parken Sport & Entertainment, Veloxis og Jutlander Bank nemlig offentliggøre regnskabstal for årets første kvartal.

/ritzau/FINANS