Aktier: Analyser udløser kursnedtur i TDC og Coloplast

TDC og Coloplast indtager bunden af det danske C20 Cap-indeks torsdag middag, efter at finanshuse har regnet sig frem til et lavere kurspotentiale for de to selskaber end tidligere.

Læs mere
Fold sammen

Et lille flertal af de øvrige aktier ligger dog ligeledes lavere, og status ved 11.15-tiden er et fald i eliteindekset på 0,7 pct. til 973,20, mens relativt faldende markeder præger de øvrige børser i Europa.


Schweiziske UBS er blevet noget mere kritisk i vurderingen af medicovirksomheden Coloplast. Finanshusets analytikere stiller sig tvivlende over for, om Coloplast, som i øjeblikket er konsensusforventningen, kan vokse sin stomi og kontinens-forretning med 8 pct. over de næste tre år i et marked, hvor Coloplast venter en vækst på 5 pct.

- Coloplast har allerede 50 pct. markedsandele i mange nøglemarkeder, og vi tror, at det kæmper med at udbygge den allerede dominerende position i Europa, hvilket efterlader det afhængigt af fortsat vinding i USA, lyder vurderingen fra finanshuset, som sænker anbefalingen af aktien til "sælg" fra "neutral" og kursmålet til 375 kr. fra tidligere 500 kr.


Efter den omgang har Coloplast lagt sig i bunden af C20 med et fald på 4,0 pct. til 467,70 kr. Meget bedre går det ikke for TDC, som lider under, at finanshusene ABG Sundal og Deutsche Bank begge har besluttet at skære kraftigt i kursmålet for aktien i den danske televirksomhed.

ABG sætter det nye kursmål til 34 kr. mod tidligere 44 kr., og hos Deutsche Bank skæres det til 43 kr. fra 49 kr. på baggrund af forventninger om markant lavere udbytte i 2016 og manglende tiltro til teleselskabets driftsindtjening på EBITDA-niveau. TDC har annonceret et udbytte på 2,5 kr. per aktie i 2015, men det kan blive reduceret kraftigt i 2016, vurderer den tyske storbank.


- I august sagde TDC, at selskabet vil holde fast i en kreditvurdering i investeringsklassen, og på den baggrund har vi kigget på kravene for hvert af ratingbureauerne. Vores analyse viser, at det nuværende forventede udbytte for 2016 (2,16 kr. per aktie) kan efterlade TDC uden tilstrækkeligt spillerum til at sænke den finansielle gearing, hvilket er nødvendigt for at fastholde den nuværende rating, skriver Deutsche Bank i analysen.


Derfor halverer Deutsche Bank sit skøn for udbyttebetalingen, og venter nu et udbytte på blot én krone per aktie. Derudover skønner banken, TDC 's EBITDA-indtjening til at ende lavere, end markedet forventer i 2016.

I den positive ende af C20-skalaen findes blandt andre de to høreapparataktier William Demant og GN Store Nord. Sidstnævnte øgede i september sin markedsandel i USA for VA-segmentet, amerikanske krigsveteraner og deres familier, til 19,3 pct. fra 18,4 pct. i august. For William Demant blev markedsandelen løftet til 8,0 pct. fra 7,9 pct., viser tal fra finanshuset Bernstein. William Demants aktie stiger 1,2 pct. til 566,50 kr., mens GN stiger næstmest i C20 med 0,8 pct. til 373,40 kr.


Uden for C20-indekset er Matas under pres efter en mindre nedjustering af forventningerne til regnskabsåret 2015/2016. Matas' venter nu en omsætning på 3,45 mia. kr. mod tidligere 3,5 mia. kr., mens EBITA-marginen forventes omkring 17 pct. mod tidligere mellem 17 og 17,5 pct. Aktien falder 2,7 pct. til 124,5 kr.

Senere på dagen kan investorerne også læse referatet fra ECB's seneste rentemøde, mens Bank of England offentliggør rentemeddelelse og referat fra mødet. Samtlige adspurgte økonomer venter dog en fastholdelse af renten, og fokus vil derfor i højere grad være rettet mod fordelingen af stemmer i komitéen, samt på vurderingen af den britiske økonomis tilstand.

USA offentliggør i eftermiddag desuden tal for nytilmeldte ledige i ugen op til 3. oktober. Her estimerer analytikerne ifølge Bloomberg News 274.000 nye ledige mod 277.000 ugen før.

Efter dansk børslukketid vil investorerne rette fokus mod offentliggørelsen af referatet fra det seneste møde i Federal Reserves pengepolitiske komité, som vil give investorerne en pejling på, hvorledes centralbankens ledelse ser på den nuværende økonomiske situation, og indikationer om, hvornår banken vil hæve renten.