Aktier: Amerikanske stigninger smitter af i Fjernøsten

De fjernøstlige aktiemarkeder følger op på torsdagens Wall Street-stigninger fredag morgen, hvor en aftagende frygt for et britisk farvel til Den Europæiske Union og japanske advarsler om intervention sender et rekyl i yen-kursen gennem valutamarkedet.

Foto: STR

- Dollaren-yen markedet er faldet lidt til ro, og vi vil sandsynligvis se en reaktion på de kraftige fald i går. Og - givet det faktum at de amerikanske aktier er steget - er der også medvind til de japanske aktier, vurderer cheføkonom Shunichi Otsuka fra Ichiyoshi Securities i Tokyo ifølge Bloomberg News.

Stabiliseringen af yenkursen kommer efter, at den japanske finansminister, Taro Aso, har advaret om, at den seneste tids yenstyrkelse er "for hurtig", spekulativ og uønsket.

- Jeg synes, en stabil valutakurs er meget vigtigt. Jeg ønsker at koordinere tæt med andre nationer for at tage vare på det, siger Taro Aso i Tokyo fredag, hvor han henviser til G-7 og G-20 aftaler.

Det toneangivende Nikkei 225-indeks stiger 1,3 pct., mens det bredere Topix-indeks øger 0,9 pct.
De kinesiske aktier ligger også i positivt territorium. Shanghai Composite stiger 0,7 pct., og CSI 300-indekset øger 0,8 pct., hvilket også er tilfældet for Hang Seng i Hongkong.

På de øvrige børser ligger Singapores Strait Times-indeks med et plus på 0,1 pct., mens Taiwans Taiex-indeks stiger 0,9 pct., og ASX-indekset i Sydney kort før lukketid står til at lukke med et plus på 0,4 pct.

De amerikanske aktiefutures ligger med stigninger på 0,1 pct. klokken 06.45 fredag.