Aktier: Amerikanske medicinalaktier bremser stærk start på februar

De amerikanske børser åbner onsdag i negativt terræn, og det er blandt andet et par af de større medicinalfirmaer, der er med til at trække ned.

 

Efter kort tids handel falder det brede S&P 500-indeks 0,4 pct. Nasdaq dykker 0,5 pct., mens Dow Jones sætter sig 0,1 pct.

Dermed ser det ikke ud til, at kadencen fra mandag og tirsdag bliver opretholdt.

Her var der ellers fuldt fart over feltet, hvilket blandt andet blev trukket op af en stigende oliepris og en græsk finansminister, der ikke længere var helt så skarp i retorikken i forhold til at få barberet dele af landets milliardgæld af.

Onsdag er stemningen vendt. Ifølge Ian Williams, der er strateg i Peel Hunt LLP i London, kan onsdagens fald muligvis forklares med, at selskabernes forventninger til 2015, som er blevet offentliggjort i løbet af regnskabssæsonen, efterhånden er priset ind i aktierne. Sådan lyder hans vurdering over for Bloomberg News.

Blandt selskaberne er det et par af medicinalselskaberne, der trækker ned. Det gælder blandt andet Gilead Sciences, der er kommet med regnskab for fjerde kvartal.

På trods af en bedre end ventet omsætning på 7,3 mia. dollar - omkring 800 mio. dollar højere end ventet - bliver aktien straffet med et kursfald på 9,8 pct. til 96,7 dollar.

Det skyldes, at selskabet har meldt ud, at omsætningen næste år vil blive påvirket negativt af rabatter på blockbusterne Harvoni og Sovaldi, der er medicin mod leverbetændelse, hepatitis c.

I stort set samme spor finder man også medicinalselskabet Merck & Co. Indtjeningen i fjerde kvartal landede på 0,87 dollar per aktie, hvilket var en cent højere end forventningen ifølge Bloomberg News.

Til gengæld skuffer udsigterne for 2015. Selskabet venter i år en justeret indtjening per aktie på 3,32-3,47 dollar. Forud for regnskabet havde analytikerne estimeret et resultat i år på 3,49 dollar per aktie.

Omsætningen ventes i år desuden at lande i niveauet 38,3-39,8 mia. dollar, hvor analytikernes estimat lød på 40,65 mia. dollar.

Merck-aktien dykker 2,3 pct. til 59,6 dollar.

I den anden af skalaen drøner General Motors frem efter at have offentliggjort et stærkt regnskab for fjerde kvartal.

Bundlinjen var godt 40 pct. bedre end forventningen i markedet, da den justerede indtjening per aktie på 1,19 dollar i fjerde kvartal, mens analytikerne sigtede efter 0,83 dollar.

Samtidig hæver den amerikanske bilproducent udbyttet for fjerde kvartal til 0,36 dollar fra tidligere 0,30 dollar, hvilket også overraskede markedet til den positive side, da analytikerne her havde ventet På den post havde analytikerne ventet, at udbyttet fortsat ville være på 0,30 dollar.

General Motors stiger 3 pct. til 35 dollar.

På nøgletalsfronten blev investorerne forud for handelsstart opdateret omkring jobskabelsen på det private arbejdsmarked.

Det var i form af den såkaldte ADP-jobrapport, der bliver betragtet som forløberen til den officielle amerikanske jobrapport, som bliver offentliggjort den første fredag i hver måned.

ADP-rapporten viste, at der blev skabt 213.000 job i januar, hvilket var omkring 10.000 under det ventede ifølge Bloomberg News, men til gengæld blev jobtallet for december revideret fra 241.000 til 253.000.

Senere torsdag eftermiddag kl. 16.00 offentliggøres ISM-indekset, der er temperaturmåler på aktiviteten i den amerikanske servicesektor.

Her ventes indekset at vise 56,4 i januar mod 56,2 måneden før. Et indeks over 50 indikerer stigende aktivitet.

/ritzau/FINANS

 

Aske Muff +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk