Aktier: Amerikanske markeder stiger sammen med oliepriser og Facebook

Stimuleret af pludseligt stigende oliepriser umiddelbart før handelsstart og på ryggen af en forrygende stigning for Facebook-aktien åbner de amerikanske aktiemarkeder torsdagens handel i optimistisk grønt.

Læs mere
Fold sammen

De tre toneangivende indeks stiger 0,7 pct. for det brede S&P 500-indeks, 1,0 pct. for teknologiindekset Nasdaq og 0,6 pct. for de tunge aktier i Dow Jones-indekset.

Det bliver en travl dag for handlerne med regnskaber fra blandt - mange - andre Time Warner Cable, Eli Lilly, Blackstone, Caterpillar, Abott Laboratories, Ford, Harley Davidson, Visa samt fra nøgletal for ordreindgangen på varige goder og nytilmeldte ledige.

Facebook fik et justeret overskud per aktie på 0,79 dollar, hvor analytikerne hade ventet et overskud på 0,68 dollar per aktie. Omsætningen lød på 5,84 mia. dollar mod de ventede 5,37 mia. dollar, og det månedlige antal brugere i fjerde kvartal steg til 1,59 mia. sammenlignet med et ventet brugerantal på 1,58 mia.

Det viste regnskabet, der blev offentliggjort efter lukningen onsdag. Torsdagen lægger aktien fra med et spring på 13,1 pct., som giver Facebook æren for 30 pct. af den indledende stigning i Nasdaq-indekset.

Eli Lilly, der er en stor konkurrent til Novo Nordisk inden for diabetespræparater, overraskede før åbningen positivt med hensyn til insulinsalget i fjerde kvartal. Salget af det hurtigtvirkende insulin Humalog steg med 10 pct. rapporteret til 798,7 mio. dollar på verdensplan og overgik dermed analytikerforventningerne, som lød på 732,7 mio. dollar ifølge Bloomberg News. Men aktien falder 1,4 pct. i den indledende handel.

Også det kinesiske internethandelsselskab Alibaba, der også er noteret i New York, har torsdag før åbningen leveret et noget bedre end ventet regnskab for tredje kvartal af selskabets forskudte regnskabsår.

Omsætningen landede i kvartalet på 34,5 mia. yuan, mens den justerede indtjening per aktie blev 6,43 yuan. Til sammenligning havde analytikerne ifølge Bloomberg News ventet en omsætning på 33,2 mia. yuan og en indtjening per aktie på 5,81 yuan. Aktien balancerer omkring status quo i de første handler.

Elektronikvirksomheden Texas Instruments kom lidt bedre ud af fjerde kvartal end ventet. Koncernens justerede overskud løb op i 0,71 dollar per aktie mod analytikernes estimerede overskud på 0,69 dollar per aktie. Texas Instruments-aktien stiger 3,0 pct. i fra handelsstart.

Umiddelbart før åbningen lød det ifølge det russiske nyhedsbureau Interfax, at Organisationen af Olieproducerende Lande, Opec, vil mødes i februar i næste måned for at diskutere mulighederne for produktionsbegrænsning. En begrænsning på 5 pct. skal ifølge den russiske energiminister ligge i kortene. Prisen på den amerikanske WTI-olie stiger næsten 6 pct. til lige over 34 dollar per tønde.

Den amerikanske ordreindgang på varige forbrugsgoder faldt med 5,1 pct. på månedsbasis i december, viste den foreløbige opgørelse. Det var en stor negativ overraskelse, da økonomerne ifølge Bloomberg News havde forudset et noget mere beskedent fald på 0,7 pct.

Og i sidste uge meldte 278.000 amerikanere sig som førstegangsledige. Ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg News var der blandt økonomerne i snit ventet 281.000 nye ledige. Ugen før meldte 294.000 sig ledige for første gang.

/ritzau/FINANS

 

Henning Nielsen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk