Aktier: Amerikanske investorer rystede italiensk frygt af sig

De amerikanske aktieinvestorer krøb igen frem fra busken mandag, hvor Dow Jones Industrial Average lukkede i rekord.

Arkivfoto. De amerikanske aktieinvestorer krøb igen frem fra busken mandag, hvor Dow Jones Industrial Average lukkede i rekord. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN MCDERMID

Dagen startede ellers skidt med et markant dyk på grund af den italienske afvisning af reformforslag til forfatningen, men investorerne rystede uroen af sig og brugte det lavere niveau til at søsætte nye opkøbsbølger.

S&P 500-indekset steg 0,6 pct. til 2204,71, og Dow Jones øgede 0,2 pct. til rekorden 19.216,24. Nasdaq-papirerne lukkede med et plus på hele 1 pct. i 5308,89.

Med til at skabe den gode stemning var udtalelser fra topfolk i centralbanken, Federal Reserve, hvor New York Federal Reserve-chef William Dudley og hans kollega fra Chicago Fed, Charles Evans, begge indikerede, at forbundsbanken bør skride langsomt til værks i de ventede renteforhøjelser.

- Kombinationen af stabil økonomisk vækst og en ikke alt for stram tone fra Fed sammen med mere lempelse fra ECB synes at være en perfekt blanding for aktiemarkedet, vurderede chefstrateg Blake Jamieson fra ADS Securities i London i et notat.

Tirsdag morgen ligger de asiatiske aktiemarkeder gennemgående med pæne stigninger. De amerikanske aktiefutures falder samtidig op mod 0,1 pct.

BLANDEDE SERVICE-DATA

Der var blandede data fra servicesektoren, idet indkøbschefers syn på aktiviteten var lidt dårligere end ventet i november i undersøgelsen udarbejdet af Markit Economics, mens der modsat var positive takter i opgørelsen fra Institute for Supply Management, ISM.

Den endelige opgørelse fra Markit endte på indeks 54,6 i november, hvor en rundspørge foretaget af Bloomberg News indikerede et indeks på 54,9.

Samtidig var det samlede PMI-tal for november uændret på 54,9 i den endelige opgørelse.

Modsat viste ISM non-manufacturing en stigning i november til indeks 57,2 fra 54,8 måneden før. Her var ventet en stigning til 55,5 blandt økonomerne.

FINANS TILBAGE I TOPFORM

Trods en vis afmatning i rentetrenden forblev de store banker tydeligt i plus, hvilket hjalp hele aktiemarkedet. Ligesom fredag var Goldman Sachs den største bidragyder i Dow Jones-indekset med en stigning på 2,5 pct. oven på fredagens kurshop på 4 pct.

Også teknologiaktier havde medvind med stigninger til Microsoft, Facebook og Apple på over 1 pct.

De klassiske defensive sektorer såsom forsyningsselskaberne, sundhedspleje og de forbruger-relaterede selskaber lå derimod nederst i sektoropgørelsen.

Selskabsspecifikt var det småt med nyheder. Den canadiske storbank RBC noterede i en analyse, at Disney vil kunne skabe værdi for aktionærerne, hvis selskabet udskiller eller sælger sportskanalen ESPN, der ifølge analysen er en sten i skoen for aktien. Disney steg efterfølgende 1,5 pct.

Sportskoncernen Nike fik løftet kursmålet af storbanken HSBC til 60 dollar, hvilket dog fortsat er næsten 6 pct. under konsensus på 63,67 dollar. Nike-aktien, der er faldet 15 pct. siden begyndelsen af året, steg 2,8 pct.