Aktier: Amerikanske aktier i de største fald i seks uger

Stemningen på Wall Street var trykket torsdag, og de amerikanske aktieindeks led de største fald i seks uger, skriver Bloomberg News.

Foto: SPENCER PLATT

Presset på råvarerelaterede selskaber fortsætter, og investorerne er ved at affinde sig med, at der nok kommer en rentestigning til december fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve.

Oliegiganten Chevron faldt med 2,5 pct., mens mineselskabet Freeport-Mcmoran kunne notere et fald på 5,9 pct. og fortsatte dermed faldet fra onsdag. Det er blandt andet den stærke dollar samt en nedadgående spiral i den kinesiske efterspørgsel efter råvarer, der sendte Bloombergs råvareindeks til det laveste siden 1999.

S&P 500-indekset faldt torsdag med 1,4 pct. til 2045,97, Dow Jones kunne notere en tilsvarende nedgang til indeks 17.448,07, mens Nasdaq faldt med 1,22 pct. til indeks 5005,08.

- Forventningerne til en strammere linje fra Federal Reserve har ført til et minirally i forventningerne til dollaren. Og da inflation synes temmelig godt forankret, så er et yderlig pres på råvarer egentlig ikke en overraskelse, siger David Lafferty, markedsstrateg hos Natixis Global Asset Management, til Bloomberg.

Medlemmer af den amerikanske centralbanks styrelse understregede torsdag, at pengepolitikken kun bør strammes gradvist, når renterne efter næsten et årti sættes op. William Dudley fra centralbankens afdeling i New York sagde, at betingelserne for at hæve renten snart er på plads.

Caterpillar, der leverer blandt andet mineudstyr til industrien, stod for det største fald i Dow Jones. Aktien faldt med 4,5 pct., hvilket er det største fald i syv uger, skriver Bloomberg. Faldet kom i kølvandet på, at den største forhandler af Caterpillers maskiner og udstyr, Finning International, barslede med planer om at lukke fabrikker og skære i arbejdsstyrke på grund af nedgangen i markedet.

/ritzau/FINANS

 

Charlotte Mackeprang +45 33 30 03 61 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk